Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fant ikke grunn til å få sin habilitet vurdert av Utenriksdepartementets lovavdeling i forbindelse med at departementet bevilget seks millioner kroner til en stiftelse der en god bekjent er styreleder. FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX

Støre-støtte kan bli gransket

Utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) habilitet ble aldri vurdert da Utenriksdepartementet ga totalt 6 millioner kroner i støtte til en nær bekjent av ham. – Det er veldig alvorlig, sier lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I 2008 godkjente Utenriksdepartementet (UD) 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Rederen Felix Tschudi er initiativtaker og styreleder i stiftelsen som ble etablert i 2009, skriver Dagbladet.

Halvparten av midlene kom fra Utenriksdepartementet, og halvparten fra rederiet til Felix Tschudi, Tschudi Shipping Company AS.

– Denne saken var ikke av en slik karakter at jeg fant behov for å vurdere min habilitet i forhold til mitt bekjentskap med Felix Tschudi, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet.

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), er ikke enig med utenriksministeren.

– Det er helt åpenbart at departementet her burde gjort en habilitetsvurdering. Det at ikke klokkene ringer er en stor utfordring, sier Anundsen til TV 2.

 

Gransker pengestøtte

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt alle departementene gjennomgå alle tilskudd som bevilget i fjor, som følge av Lysbakken-saken.

Selv om tilskuddet fra UD til Senter for nordområdelogistikk stammer fra 2008, ble siste del av beløpet utbetalt i fjor.

Dermed vil pengestøtten bli en del av kontrollkomiteens gransking av pengestøtte, bekrefter komitéleder Anders Anundsen (Frp).

– I forvaltningen der alt er basert på skjønn er det helt nødvendig at man vurderer habilitet. Det handler om troverdigheten til hele forvaltningen, sier Anundsen.

Støre understreker at UD aldri bevilget økonomisk støtte til Tschudis rederi, men at UD gjennomgikk en søknad fra Rederiforbundet og bevilget penger via Barents 2020-ordningen.

Formålet med Stiftelsen for nordområdelogistikk er å bidra til å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene.

 

– Gode, gamle bekjente

Rederen er venn med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), noe Tschudi selv bekrefter overfor Dagbladet.

– Det er riktig at jeg har kjent Støre i mange år. Vi er gode, gamle bekjente. Man er alltid litt bedre venner når man er yngre, og så har det blitt mindre kontakt etter hvert som man ble eldre, sier Tschudi.

De to har vært venner siden barndommen, gikk i parallellklasse på Slemdal barneskole, gikk sammen på Ris ungdomsskole og tok ettårig offisersutdannelse sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Tschudi var også en av gjestene under Støres 50-årsfeiring i 2010, da det vakte oppsikt at kronprinsparet var invitert. (NTB)