Jonas Gahr Støre tar fatt på en seig jobb når han mandag morgen starter sin første uke som norsk helseminister. FOTO: ARNE OVE BERGO

Støre står fram som kronprins

Når han tar over helseministerposten går Jonas Gahr Støre inn i statsministerskolen, siste trinn. Men for å bli den som kan ta over når Stoltenberg trekker seg, må han først rydde opp i Helse-Norge.

Det er en sektor som de siste månedene, og også i går på Støres første dag i ny jobb, var sterkt preget av sykehusskandale og trøbbel.

 

Statsministerskole

Støres taburettskifte er det viktigste statsrådsskifte av de 54 som har skjedd i den rødgrønne regjeringen, og det har etter det Dagsavisen erfarer vært planlagt en stund. Skiftet har vært sterkt ønsket av statsminister Jens Stoltenberg, Støre skal ikke selv tatt initiativ til å bytte.

- Er dette en forfremmelse?

- Nei, det er ikke jeg som vurderer den type ting. Det er statsministeren, sier Støre med en liten latter.

Han var svært rørt da han tok avskjed med UD som han har ledet i nesten sju år i går. Det har lenge vært ventet at Stoltenberg ville flytte Støre til en tung innenrikspolitisk post. Støre har en standing og popularitet, som til tross for noen stygge habilitetsstriper i lakken, står ved lag. Men han har ingen konkrete innenrikspolitiske resultater å vise til, og det er mange både i Ap og blant velgerne som stiller spørsmål ved hvorvidt Jonas kan levere i en «hverdagsjobb» tett på norske forhold. Jens Stoltenberg er imidlertid ikke i tvil.

 

Går for toppen

I går ble spørsmålet om hvorvidt Støre kan tenke seg lederjobben i Ap lagt dødt. Tydeligere enn dette kan det ikke sies. Støre går fra en jobb han elsker til en uriaspost for å rydde opp. Og han er klar.

- Jeg er veldig godt skodd for norske forhold. Jeg har jobbet her i sju år, og jeg tror jeg har reist mer i Norge enn de fleste utenriksministre før meg. Så er det sånn at du sitter i regjering og hører på alle sakene til de andre også. Og for meg har målet med utenrikspolitikken vært å gjøre innenrikspolitikken mulig. Nå får jeg anledning til det. Hva mer kan en politiker ønske seg, sier Støre til Dagsavisen.

Det er også vel kjent at Støre er svært nær statsministeren både politisk og personlig. Han har tidligere jobbet for Stoltenberg på Statsministerens kontor, og diskuterer en rekke spørsmål med ham, også saker som ikke angår hans eget fagfelt.

 

Må friskmeldes

Men før han kan innkassere eventuelle seire, gjenstår en seig jobb med Helse-Norge. Når han mandag morgen starter sin første uke som norsk helseminister, er det langt fra noe hvilehjem han kommer til. Dagens Helse-Norge er preget av steile fronter, krevende omstillinger og hjerteskjærende eksempler på pasientskader og -dødsfall (se side 12.)

Men den nyutnevnte helseministeren fastholder at utviklingen går i riktig retning.

- Du går fra et felt med krig og internasjonale konflikter til kaoset i Helse Sør-Øst. Hva er slagplanen din?

- Jeg er ikke enig i at det er kaos. Jeg mener at det har vært store utfordringer i denne regionen, og det har vært helt nødvendig å gjennomføre endringer, men det er smertefullt, sier Støre, som ønsker å sende en hilsen til helsepersonellet på Ahus:

- Jeg er sikker på at Ahus kommer til å bli et av Norges absolutt fremste sykehus, og det er på vei til å bli det. Jeg vil gi signal til alle som jobber der om at jeg kommer til å backe dem opp og støtte dem, slik at de kan bli sitt beste, i et moderne og flott sykehus som er viktig for så mange mennesker.

 

Exit Jens?

Fra Stoltenberg kan utnevnelsen av Støre også leses som et signal om at han kan være klar for å gå av som partileder etter et eventuelt nederlag i stortingsvalget neste år. Flere medier spekulerte i går om at Stoltenberg kunne trekke seg allerede på landsmøtet neste år, men det er ikke noe utbredt syn i partiet. De fleste ønsker ikke å snakke åpent om hvorvidt de ønsker Støre som partiets neste leder. En av dem som likevel peker på tida etter Stoltenberg er Nord-Trøndelag Aps leder Robert Svarva.

- Per i dag er det Jens som er sjefen, men som den som skal skape den brede oppslutningen som en statsminister må ha, er Jonas Gahr Støre en opplagt kandidat. Etter min mening er han hovedkandidaten når Jens finner ut at han skal gi seg, sier Svarva.

samfunn@dagsavisen.no