Innenriks

Støre ser terroristens meninger blant folkevalgte

BOKUTGIVELSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at holdninger blant folkevalgte gjorde at Anders Behring Breivik kunne føle seg mindre alene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

– Jeg har valgt mine ord med veldig omhu. Så jeg kommer ikke til å navngi eller peke ut folk, sier Støre om hvem han mener tilhører 22. juli-terroristens meningsfellesskap.

Ap-lederen skriver i sin ferske bok at han sliter med at vi ikke har tatt debatten om holdningene som førte til terroristens handlinger.

– Jeg får ikke ro. Jeg tenker tilbake på ukene etter angrepet som forsonende. Men det satte ingen sluttstrek, skriver han i boka «I bevegelse», som ble lansert tirsdag.

Bredt fellesskap

Ap-lederens poeng er at selv om gjerningsmannen alene er ansvarlig for handlingene, så verken var eller er han alene om holdningene. Og det er ikke bare snakk om «i de mørke avkrokene på nettet».

Støre viser blant annet til Aftenposten-spaltist Bjørn Stærk som få dager etter 22. juli-angrepet skrev at det var mange som nå spurte seg selv om de hadde skrevet eller sagt noe om islam eller innvandring som hadde ført til at terroristen følte seg mindre alene under planleggingen av ugjerningene.

«Det er en ærlighet som bør anerkjennes. Dette meningsfellesskapet favner bredt», skriver Støre, før han trekker linjen fra anonyme bloggere til den mer polerte Fjordman, via samfunnsdebattanter på nett og i spaltene – «og like til folkevalgte i politikken».

Legger lista høyere

Støre avviste å nevne navn eller komme med eksempler da han fikk spørsmål om dette under tirsdagens boklansering.

Men i boka retter han lyskasteren mot Fremskrittspartiet.

«Innvandring og islamkritikk er gjennomgangstonen i samfunnskritikken fra det ytterste høyre. Den næres også fra taleføre krefter i etablerte politiske leire. Blant partiene er Fremskrittspartiet det fremste tilholdsstedet for mange av de mest innvandringskritiske røstene», skriver Ap-lederen.

Støre kritiserer Frp for å innta en offerrolle, og på den måten svekke debatten. Han mener at partiet gjør argumenter mot Frp-politikk om til rene angrep på partiet eller på partimedlemmer.

– Det er en ganske vellykket strategi. Vi legger lista høyere. Derfor er vi også varsomme med å snakke om holdningene, skriver han.

Bidro til tapet

Ifølge Ap-lederen bidro 22. juli til at Arbeiderpartiet tapte valget i fjor høst.

– Jeg tror mange undervurderte langtidseffekten for den sittende regjeringen, særlig etter 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport. Hele den gjenværende delen av stortingsperioden ble preget av saken og spørsmålet rundt ansvaret for det som hadde sviktet, skriver han.

Det er også et poeng, mener Støre, at terrorangrepet tok oppmerksomheten bort fra det å skape ny politikk. Han skriver:

– 22. juli tappet oss for krefter. Det krevde at vi brukte tiden og kreftene våre til mye annet enn å tenke på og fronte morgendagens politikk.

– En av årsakene til skifte av flertall i 2013, tror jeg var at velgerne ville legge 22. juli bak seg, all diskusjonen om ansvar og beredskap og svikt, heter det i boka. (NTB)

Mer fra: Innenriks