Støre ser ingen åpning for budsjettsamarbeid

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier blankt nei til å hjelpe regjeringen med å få flertall for sine budsjetter.

Av Johan Falnes

– Det ser jeg ingen åpninger for. Det er helt usannsynlig, sier Støre til NTB.

Han har ingen plan overhodet om å stille seg til disposisjon som reserveløsning hvis regjeringen og Fremskrittspartiet mislykkes i å nå enighet om budsjettene framover.

– Jeg forholder meg til at flertallet i Stortinget er borgerlig. De er enige om hvem som skal være statsminister. Da må de ta ansvar for det, sier Støre.

– Det er Fremskrittspartiet som er partneren. Flertallet er der.

Kommentar: «Den lange valgkampen fram mot 2021 har tatt en ny vending»

Fortsatt borgerlig flertall

Støre viser til Frp-leder Siv Jensen, som etter mandagens sorti fra regjeringen var tydelig på at hun fortsatt vil ha Erna Solberg (H) som statsminister.

Samtidig har de tre gjenværende regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF alle pekt på Frp som sin foretrukne samarbeidspartner framover, skilsmissen til tross.

– Derfor mener jeg at det blir et skifte i stil, men ikke et skifte i politikk. Flertallet er det samme. Stortinget har borgerlig flertall. Det er til Fremskrittspartiet regjeringen vil gå, konstaterer Støre.

– Budsjettpartneren for denne regjeringen, både i revideringen av budsjettet for 2020 og i det nye statsbudsjettet for 2021, vil være Fremskrittspartiet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ser etter alternative flertall

I andre saker er Støre likevel åpen for å søke alternative flertall. Både bioteknologiloven og utenlandskabelen NorthConnect er eksempler på saker der Frp og Ap, sammen med enten Sp eller SV, er beredt på å overkjøre de tre regjeringspartiene.

Men det kan også bli aktuelt for Ap å søke samarbeid med regjeringen. Det gjelder spesielt klima og miljø.

– Der hvor det er mulig å få flertall for en politikk som er i tråd med vårt program, vil vi nøye vurdere det, sier Støre.

Han er samtidig helt uenig i kritikken fra Venstres partileder Trine Skei Grande, som i et intervju med NTB onsdag sa at hun frykter miljøpolitikken vil gå i revers hvis Ap og Sp finner sammen med Frp.

– Fremskrittspartiet er en helt usannsynlig partner for Arbeiderpartiet når det gjelder klima og miljø, sier Støre.

Les også: Blir ny olje- og energiminister

Kartlegging i gang

Partilederen forteller at Aps medarbeiderne nå er i gang med en grundig kartlegging av hvilke saker som kan komme i spill på grunn av Frps exit.

Onsdag kveld holdt Støre dessuten en telefonkonferanse med landsstyret for å få innspill til hvordan partiet skal håndtere den nye parlamentariske situasjonen som har oppstått.

Det at Frp allerede har gjort et kraftig byks på meningsmålingene, velger han å ta med fatning.

– Det er 600 dager til valget. Vi skal jobbe for et nytt flertall. Målinger svinger, sier Støre.

Ifølge ham var det nok akkurat dette Frp var ute etter da partiet bestemte seg for å gå ut av regjeringen.

– Alle partier på ytre høyre som er gått inn i regjering, er blitt svekket. De orker ikke ansvaret. Da går de ut, for å bli uten filter, slå hardere, og for å tiltrekke seg velgere, sier Støre.

– Hva som blir utviklingen fram mot valget i 2021, er for tidlig å si.