Innenriks

Støre: – Oppsiktsvekkende svak trontale

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke spesielt imponert over trontalen, og mener den vitner om en trøtt regjering.

I trontalen, som er ført i pennen av statsminister Erna Solberg (H), redegjør regjeringen for sine viktigste politiske mål for året som kommer. Men talen var svært mager når det gjelder hva regjeringen konkret vil gjøre for å nå målene, mener Støre.

– Talen omhandler viktige saker. Men den er den tynneste trontalen jeg har hørt når det gjelder hva regjeringen konkret vil gjøre for å oppnå disse, sier han til NTB.

– Jeg etterlyser flere ting: Det er liten oppmerksomhet på arbeidsmarkedet, med stadig flere som faller fra. Det er urovekkende at det eneste de sier om politireformen er at den skal videreføres, mens både politiet og kommunene er fortvilet over situasjonen, framholder Ap-lederen.

Les også: Regjeringen venter økt usikkerhet – styrker Norges allianser internasjonalt

Avfeier kritikken

– I fjor snakket de om at Norge er et land med små forskjeller, i år sier de at små forskjeller er et mål. Høyreregjeringen har i fem år ført en politikk som har bidratt til at fattigdom har økt, føyer han til.

– De har kanskje tatt innover seg at forskjellene øker, men har ingenting å komme med for å stoppe utviklingen – for det ligger i høyrepolitikkens natur at forskjellene vil øke, sier Støre.

Overfor TV 2 avfeier statsministeren Støres kritikk.

– Jonas Gahr Støre er på repetisjonsknapp. Jeg tror har sa den var blodfattig i fjor også. Så dette er vel litt mer av mangel på innholdsmessig kritikk, så da tyr man til adjektivkritikken. Det er ikke uvanlig, sier Solberg.

– Godt grunnlag

Hun mener også at budsjettet som regjeringen legger fram, gir et godt grunnlag for å finne løsninger sammen med KrF.

– Vi legger fram et godt statsbudsjett basert på samarbeidet mellom de tre partiene i regjeringen, men også med respekt for alle de forlikene vi har med Kristelig Folkeparti, sier statsministeren.

– I utgangspunktet mener jeg det ikke burde være vanskelig å få gjennom et budsjett med noen endringer som KrF er opptatt av, sier Solberg, som sier det avgjørende er hvilken linje KrF velger.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen