Innenriks

– Store likheter mellom KrFs og Aps skatteopplegg for 2017

KrF legger opp til 9 milliarder i skatte- og avgiftsøkninger i 2017. Påfallende likt vårt opplegg, sier Arbeiderpartiet.

– Vi ser mange positive ting i dette budsjettet. Det er fint å registrere at mange av satsingene til KrF kommer på områder vi også vil ha en tydelig profil i vårt budsjett. Vi er enige om en mer målretta tiltakspakke inn mot Sør- og Vestlandet. Vi er begge opptatt av tidlig innsats i skolen. Og på helsefeltet er vi enige om å satse på skolehelse og psykisk helse. Vi bruker også en del av det økonomiske handlingsrommet på klima.

Det sier finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen. 

– Alt i alt mener vi KrF her synliggjør en politisk retning vi i stor grad liker, og som i stor grad er sammenfallende med vår, legger hun til.

Marthinsen minner om at Arbeiderpartiet skjepet skattene med omlag 10 milliarder i fjorårets alternative budsjett.

Øker med 9 milliarder

I dag la KrF fram sitt alternative statsbudsjett for 2017. Blant annet ligger det inne en skatte- og avgiftsskjerping på omtrent 9 milliarder kroner. 5 av disse milliardene er rene klimaavgifter.

LES OGSÅ: Vil ha eget utreisesenter for barnefamilier.

Partileder Knut Arild Hareide begrunner økningen med at KrF i 2013 gikk til valg på å beholde dagens skatte- og avgiftsnivå. Nå, tre år seinere, er skattene kuttet med 20 milliarder kroner. 

Marthinsen, som skal legge fram Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett neste uke, sier at KrFs skatteopplegg ligner veldig på det hun kommer til å legge fram.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook

– Det ligger veldig nært vårt alternative budsjett fra i fjor, og det ligger på et nivå folk vil kjenne igjen når vi legger fram vårt alternative budsjett neste uke. Det er nærmest sammenfallende syn mellom hva Arbeiderpartiet og KrF mener bør være skatte- og avgiftsnivået i 2017. Det er interessant i seg selv. Det vil være ulikheter mellom hvordan vi mener enkeltskatter bør være innrettet, men også hos oss vil det bli lagt stor vekt på klimaavgifter. Vi er også opptatt av å få til en noe mer omfordelende trinnskatt. Og vi vil hente inn noe mer gjennom formuesskatten enn KrF, sier hun.

Samarbeid-vedtak lørdag

Det er ingen hemmelighet at Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre forsøker å få KrF med på et samarbeid mot venstresida i stedet for Høyre og Frp etter Stortingsvalget i 2017.  På lørdag skal KrFs landsstyre gjøre et vedtak som peker ut hvilken retning de ønsker å samarbeide neste år.

LES OGSÅ: KrF vil øke kontantstøtten med 50 prosent

Og særlig et av punktene i KrFs alternative budsjett strider mot hva Arbeiderpartiet mener: KrF ønsker å øke kontantstøtten med 50 prosent, fra 6000 til 9000 i 2017. 

– Det er en kjent sak at vi er uenige i KrFs holdning til kontantstøtte. Vår primære holdning er at kontantstøtte ikke er en god ordning. Men vi ser behovet for å støtte barnefamilier som havner i skvis mellom fødselspermisjon og barnehageplass. Der kan det være et gap på flere måneder. Å erstatte kontantstøtten med en rausere ventestøtte er et tiltak vi foreslo i vårt alternative budsjett i fjor, og vil gjenta i det neste budsjettet, sier Marthinsen.

Mer fra Dagsavisen