Innenriks

Store krav til 
Siv Jensen

STATSBUDSJETTET: Det er helt avgjørende for Frp å få 
et tydelig stempel på neste års budsjett. Nestleder Per Sandberg forventer at rapporten til Frps bærekrafts­utvalg er med til Hurdal.

Den intense dragkampen har startet mellom statsrådene som sitter på Hurdalsjøen Hotel i Akershus. Årets budsjettkonferanse er i full gang. Fremskrittspartiet, som er fersk i regjering, vil gjøre alt i sin makt for å få et tydelig stempel på neste års budsjett.

- Vi har store forventninger til 2015-budsjettet, sier Frp-nestleder Per Sandberg.

Les også: Finanstopp advarer mot pengerus

- Store forventninger

En ny innvandringspolitikk er avgjørende også for å sikre romslige økonomiske rammer i framtida, mener Sandberg.

- Ærlig talt så mener jeg Høyre, Venstre og KrF må våkne. Det er ikke ansvarlig å fortsette dagens innvandringspolitikk. Det mangler heller ikke på dokumentasjon fra SSB, Brochmann-utvalget, og ikke minst Frps bærekraftsutvalg, sier Sandberg.

- Er dette dokumentasjon du mener bør på bordet under konferansen?

- Ja, noe annet ville være helt uansvarlig, sier Sandberg.

En annen Frp-topp spår store omlegginger i bilavgiftene, slik at det blir billigere å kjøpe nyere biler. Noe en håper å få med seg Venstre og KrF på, ved å argumentere med at nyere biler forurenser mindre. Etter bom-nedturen er et plaster på såret til bilisten på sin plass, mener stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

- Det er stor utålmodighet i partiet nå, spesielt etter at asylforhandlingene ikke gikk helt som vi håpet. Det må vises at vi sitter i regjering. Å kutte i bilavgifter eller fjerne NRK-lisensen vil være tiltak som folk vil merke, sier han.

Justis og samferdsel

Men en kilde i Samferdselsdepartementet gjør det imidlertid klart at bilavgiften er nødvendig for å finansiere veibyggeselskapet, som er en av Ketil Solvik-Olsens (Frp) største oppgaver. Selskapet skal være klart neste år.

Frp-kilder i regjeringsapparatet forventer at Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet blir budsjettvinnere neste år.

Vei, skatt og avgifter

Dette er departementer med ansvar for store reformer. Justisminister Anders Anundsen (Frp) trenger midler når både beredskapssenteret skal realiseres og politiet styrkes. I tillegg omhandler den interne ønskelisten fremmet til Anundsen følgende: To politifolk per 1.000 innbyggere, bedring av den sprengte kapasiteten ved norske fengsler og domstolene.

Også lokalt i Frp er kravene klare. De mener regjeringen må prioritere bedre veier og reduserte skatter og avgifter.

Flere fylkeslag raser også mot den økte mineraloljeavgiften, og vil at regjeringen skal reversere økningen. Dette fordi avgiftsfri diesel ble dyrere. Også Frps landsstyre er mot den økte avgiften.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) fra energi- og miljøkomiteen mener det blir vanskelig.

- Selv om oppsiktsvekkende mange i Frp beklager dette, hjalp det dem tross alt til å få 650 millioner kroner ekstra å rutte med, sier Pollestad som også har vært statssekretær i Samferdselsdepartementet.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen