Jonas Gahr Støre lanserte i går sin nye bok. Den er skrevet sammen med rådgiver Jonas Bals. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Støre hamrer løs mot Frps populisme

BOK: «Høyrepopulister», «hatefullt språk» og «klagepopulister» er blant ordene Ap-leder Jonas Gahr Støre bruker om Frp i sin nye bok.

- Det handler blant annet om eksponering av problemer med fokus på enkle løsninger i stedet for realistiske løsninger. Det handler om en sterk skepsis til innvandrere og mennesker med en annen bakgrunn og en tendens til gruppetenkning. Og i den norske sammenhengen handler det om en stor vilje til å øke statens utgifter og samtidig bruke mye mer penger fra oljefondet, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre på spørsmål om likhetene mellom Frp og europeiske høyrepopulistiske partier.

I går lanserte Ap-lederen boka «I bevegelse» der han sammen med rådgiver Jonas Bals analyserer den politiske nåtida og framtida. I boka ser han også på høyrepopulistiske partiers frammarsj i Europa og setter norske Frp i sammenheng med utviklingen i Europa.

«De henter inspirasjon og kjennetegn fra et bredere europeisk fenomen, men partiet er norsk i sitt opphav», skriver Støre.

Samtidig påpeker Støre at selv om han setter Frp inn i en høyrepopulistisk sammenheng, kan ikke Frp automatisk sammenlignes med andre europeiske høyrepopulistiske partier.

- Jeg bruker mye tid på å forklare europeiske kolleger og bekjente at Frp ikke kan sidestilles med for eksempel Nasjonal front i Frankrike. Det jeg skriver i boka, er at jeg mener at Frp er en del av den samme politiske familien som oppstår i den høyrepolitiske ytterkanten, sier Støre til Dagsavisen.

 

Krekar og bompenger

Han skriver at et tegn på at Frp er høyrepopulister, er at politikk som fjerning av bompengeavgifter og utsending av Mulla Krekar er politikk som «ikke er ment for gjennomføring, de er ment for mobilisering, ofte på sviktende grunnlag».

- Jeg har selv stått i debatt med Frp om Mulla Krekar i mange år. De har lovet den ene utsendelsen etter den andre. Men når de er i regjering, ser de at vi må følge folkeretten og ikke kan sende ut folk til land som truer med dødsstraff, nøyaktig det samme som Arbeiderpartiet og Høyre har sagt tidligere.

- Bård Hoksrud har tidligere garantert at om Frp kom i regjering, ville de fjerne bompenger. Han kan ikke nå bruke argumentet om at de kun fikk 16 prosent av stemmene, han kan aldri ha trodd at de kom til å få 50. Nå ser det ut til at det blir like mange eller flere bomringer. Det er eksempler på at det politiske innsalget skjer uten realisme, sier Støre.

 

Sette i bås

Støre angriper også partiets språk i innvandringsspørsmål og at partiet representerer det han kaller «klagepopulisme», at man krever fra fellesskapet, men samtidig vil ha lavere skatter og avgifter.

Frp-leder Siv Jensen skriver i en e-post til Dagsavisen at Støres forsøk på å sette Frp i sammenheng med høyrepopulistiske partier ikke har rot i virkeligheten.

- Det er trist at lederen for Norges største opposisjonsparti fortsetter å antyde at Frp er en del av Europas høyrepopulistiske partier. Dette gjøres åpenbart i et forsøk på å sette Frp i en bås som ikke har rot i virkeligheten, skriver Jensen via sine rådgivere.

Hun mener at kapittelet er en del av en svertekampanje.

- Det at Arbeiderpartiets nye leder fortsetter en svertekampanje, som både Helga Pedersen, Martin Kolberg og andre i Arbeiderpartiet har drevet med i lang tid, får være hans sak. Frp er mest opptatt av å redusere helsekøene, styrke veibygging, foreta nødvendige innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken, samtidig som vi skal redusere byråkratiet og gjøre hverdagen enklere for folk flest. Så får Støre drive på med sitt.

Frp-lederen mener Støre bør konsentrere seg om å klargjøre Aps egen politikk framfor å kritisere Frp.

- Jeg oppfordrer Støre til å bruke tida på sin egen politikk, slik at velgerne og folk flest får vite hva han egentlig mener. Vi vet ikke om han vil la oljeressurser ligge under bakken, noe som setter tusenvis av arbeidsplasser i fare. Vi vet ikke om han vil gjeninnføre arveavgiften eller om han vil redusere antallet uttransporteringer av kriminelle utlendinger, skriver Jensen.

 

Fritid

Støre svarer med at boka handler minimalt om Frp, men om nettopp sosialdemokratisk politikk.

- Jeg tror ikke Siv har så mye fritid nå mens hun jobber med statsbudsjettet, men hvis hun har det, kan hun lese boka og få en god innføring i at vi snakker om og utvikler egen politikk, svarer han.

Han mener Jensen har en interesse i å presentere motstanderes innlegg som uklare.

- Og Frp har en tendens til å se seg hengt ut og forfulgt hver gang de får en kritisk merknad. Det mener jeg det er lite dekning for. Kritikk bør vi være vant til som politikere, sier Støre.

I boka går Høyre heller ikke klar for høyrepopulismekritikken. Støre mener at Høyre gjennom å sitte i regjering med Frp legitimerer høyrepopulisme.

- Jeg er kritisk til at Høyre har tatt valget om å sitte i regjering med Frp. Jeg mener det høyner terskelen for å si ifra og ta til motmæle mot mange av utspillene som kommer fra Frp-ere, gjerne utenfor regjering. Jeg forstår hvorfor det skjer, men Høyre bør ta tydeligere avstand fra mange av utsagnene vi er vant til å høre, sier Støre.

stian.fyen@dagsavisen.no