Innenriks

Støre fikset millionlønn til eks-kollega

Jonas Gahr Støre (Ap) grep personlig inn og ga en gullkantet toppjobb til eks-kollega.

Det er VG som i dag avslører at utenriksminister Jonas Gahr Støre trakk utlysningen av stillingen som ambassadør ved OECD-delegasjonen i Paris, da han fikk vite at hans tidligere kollega Tore Eriksen hadde søkt.

Fire personer søkte

I fjor høst søkte fire personer på den attraktive jobben.

- Da mangeårig finansråd Tore Eriksen viste interesse for ambassadørstillingen ved OECD-delegasjonen, så jeg dette som en åpenbar ressurs å trekke veksler på for utenrikstjenesten, skriver Støre i en e-post til VG.


De to kjenner hverandre fra tiden de jobbet ved Statsministerens kontor (SMK) mellom 1993 og 1995.

- Utover det kjenner jeg ham som en erfaren og respektert embetsmann som jeg har møtt i jobbsammenheng også senere, sier Støre til VG i dagens papirutgave.

Hjemmekontor med full lønn

Med seg til Paris fikk Eriksen kona, tidligere Ap-ordfører Ann-Marit Sæbønes (67). Sæbønes er ansatt i full stilling som spesialrådgiver i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).  Departementet har gitt Sæbønes lov til å jobbe fra hjemmekontor i Paris med full lønn.

Eriksen har i utgangspunktet en grunnlønn på 806.000 kroner, Dette er lavere enn han hadde som departemetsråd i Finansdepartementet.

Men UD har mulighet til å lønne sine ledere 30 prosent mer enn det stillingen tilsier.

Ønsker de å gi et enda kraftigere lønnsløft, er det mulig å søke Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) om det. Det er kun én eneste gang et slikt tillegg er blitt gitt, og det er til Tore Eriksen, som får et individuelt tillegg på 357. 000 kroner i året.

På toppen av hans lønn på 1,1 millioner kroner, kommer det et skattefritt utenlandstillegg på 357.000 kroner.

I tillegg får han et såkalt konetillegg, på 132.000 kroner, skriver VG

- Jeg hadde ingen lønnskrav og fikk et tilbud fra Utenriksdepartementet som jeg sa ja til, sier Eriksen til VG.

Mer fra Dagsavisen