Statsminister Erna Solberg og og Ap-leder Jonas Gahr Støre fotografert i Stortingets vandrehall i vår.

Støre: – Dette er en dag som vil forandre Europa

Jonas Gahr Støre mener britenes nei til EU vil få politiske konsekvenser for hele Europa. Statsminister Erna Solberg kaller det et varsku.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener britenes nei til EU vil få politiske konsekvenser for hele Europa. Han mener europeiske ledere nå må ta ansvar i en usikker tid.

– Dette er en dag som vil forandre Europa. Det britiske folk har talt, og det må politikerne i Storbritannia og i EU ta innover seg, sier Støre til NTB.

Les også: Sjokket: Britene ut av EU

Han slår fast at den britiske folkeavstemningen avdekker et dypt splittet Storbritannia.

– Veien videre er uklar og uviss. Det vil være mye usikkerhet i så vel politikk som i finansmarkedene i dagene som kommer. Nå er det tid for politiske ledere til å ta ansvar, sier Ap-lederen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støre mener det er altfor tidlig å si noe om konsekvensene for Norges del.

– EU og Storbritannia må nå finne en løsning på forholdet seg imellom. EU vil neppe gå med på en avtale som kan gjøre det attraktivt for flere land å melde seg ut. I Norge bør vi avvente situasjonen, følge utviklingen nøye og ta godt vare på EØS-avtalen som har tjent oss godt i over 20 år, sier Støre.

Han mener EU-samarbeidet har fått et «grunnleggende varselsignal» om manglende tillit, noe han mener skyldes at fordelingsmekanismene fungerer for dårlig.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at hun er mest bekymret for de politiske konsekvensene av at Storbritannia forlater EU.

– Brexit er et varsku for EUs ledere, sier Solberg.

Les også: Storbritannia og EU: Fire tiår med turbulens. Hvordan havnet britene her?

(©NTB)