Innenriks

Stor utskifting av ambassadører

NYE KOSTER: En rekke land er i ferd med å bytte ut sine ambassadører til Norge. - Vi får mye rart, sier professor Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, om kvaliteten på ambassadørene.

Både Sverige, Finland, Storbritannia, India, Saudi-Arabia, Israel og USA er blant landene som er i ferd med å bytte stedlig ambassadør til Norge, får Dagsavisen opplyst i Utenriksdepartementet.

Mannen som ligger an til å bli USAs kommende ambassadør, George James Tsunis, havnet i trøbbel allerede før ankomst Oslo. Under den obligatoriske senatshøringen ble det klart at Tsunis ikke vet noe som helst om Norge.

Siden har både Oslos ordfører Fabian Stang, fagforeningen for amerikanske diplomater, norsk­amerikanere, republikanere og demokrater protestert mot at Tsunis skal til Norge.

- Jeg har fulgt saken med stigende lattermildhet, sier Neumann.

- Tror du Tsunis blir ny ambassadør til Norge?

- Ja, det tror jeg. Jeg tror heller ikke han blir noen skandale. Hvis han klarer å holde kjeft, kommer han til å gjøre en god jobb, svarer Neumann.

- Hva mener du med det?

- Det er to systemer for å velge ut USAs ambassadører. Det ene er å velge karrierediplomater. Det andre er å la personer som har gitt masse penger til presidentkampanjen (slik som Tsunis) få bli ambassadører. Da blir det nummer to ved ambassaden som gjør all jobben, og ambassadøren selv blir å betrakte som en gallionsfigur, svarer Neumann.

- Trygt, men kjedelig

- Hvis du er ung russisk eller fransk diplomat og får post i Norge, er det en fjær i hatten. Men hvis du er en diplomat i 50-, 60-årene og får Norge, er det her karrieren ender. Norge blir sett på som trygt, men kjedelig, av de store landene.

For Israel er Norge imidlertid mer å regne som en «hardship» - et utfordrende sted. Onsdag utnevnte Israel sjefen for Europa-avdelingen i israelsk UD, Rahael Schutz, til ny ambassadør i Norge. Schutz omtales ifølge ABC-nyheter som en av tungvekterne i landets diplomatkorps og skal ha fått jobben etter bekymring for Israels omdømme i Norge. Han etterfølger ambassadør Naim Araidi, som ble kalt hjem etter å ha blitt anklaget for upassende seksuell oppførsel.

«High quality of life»

Ingrid Hjelt af Trolle er Sveriges avtroppende ambassadør til Norge. I slutten av august reiser hun hjem til en pensjonisttilværelse i hjemlandet, etter fire år i Oslo.

- Er et kjedelig å være ambassadør i Norge?

- Hvis man har veldige ambisjoner, vil man nok heller bli ambassadør i Paris, Moskva eller EU, men jeg tror de fleste trives. Det er veldig «high quality of life» her, svarer Hjelt af Trolle.

Selv synes hun det har vært «et fantastisk fint privilegium» å få være Sveriges ambassadør til Norge.

- Da jeg var yngre, tenkte jeg ikke på Oslo. Da ville jeg til et sted som framsto som mer spennende, men perioden her har vært enda mer interessant og spennende enn jeg trodde, forteller Hjelt.

Også Finlands avtroppende ambassadør, Maimo Henriksson, er veldig godt fornøyd etter sine fire år i Oslo. Hun opplever at Norge og Finland har fått et mye tettere samarbeid, både sikkerhetspolitisk, næringsmessig og kulturelt, i løpet av denne perioden.

Halvparten har byttet

- Jeg håper jeg kan fortsette å fremme norsk-finske relasjoner og jobbe videre med nordområdespørsmål når jeg vender tilbake til Utenriksdepartementet i Finland, sier Henriksson.

For diplomater i Sverige og Danmark er en ambassadørpost i Norge viktig, ettersom Norge er et viktig naboland, påpeker Neumann.

- For dem som kommer fra land i sør, er Norge et flott sted å være fordi det er så velordnet og greit her, men sett fra de store landene, er ikke Norge noe å bygge en videre karriere på, tilføyer han.

Samtidig som flere land jobber videre med å finne egnet ambassadør til Norge, har seks andre land allerede fått på plass ny ambassadør i år. Ytterligere 14 land byttet i fjor og 20 land byttet i 2012.

- Velsituerte land bytter vanligvis etter to til fire år, hvis det da ikke er snakk om ambassadører som har betalt på posten sin. Det hender at de hopper av og ikke vil mer, forteller Neumann.

- Enkelte land, spesielt i sør, har ambassadørene sine ute veldig lenge, både for å spare penger, fordi de ikke har så mange som er egnet og fordi de ønsker kontinuitet.

«Norgesrekorden» er det Argentina som innehar. Juan Manuel Ortiz de Rozas overleverte sine akkreditiver til Kong Harald allerede 5. januar 2006.

- Den argentinske ambassadøren og hans kone er veldig komfortable med å bo i Norge, men hans post som ambassadør avhenger ikke av hans eget ønske, men av utenrikspolitiske avgjørelser som den argentinske regjeringen fatter, heter det i en e-post til Dagsavisen fra den argentinske ambassaden.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen