Innenriks

Stor uenighet om fredsprisen

Debatten etter årets tildeling vitner om alt annet enn fred og forsoning.

– Hvorfor i all verden er det akkurat i 2012 at EUs bidrag til freden skal markeres med en fredspris? EU er i krise, og EUs sentrale institusjoner fremstår som delvis maktesløse i håndteringen av den krisen, sier Prio-direktør Kristian Berg Harpviken til NTB.

Nobelkomiteen begrunner prisen med EUs historiske utvikling og bidrag til fred og forsoning. Komiteens leder Thorbjørn Jagland erkjenner samtidig at fredsprisen ikke alene kan løse Europas problemer, ei heller den økonomiske krisen.

– Men jeg minner om hva som kan gå tapt hvis dette samarbeidet faller sammen, sier Jagland.

– Absurd

At det er Den europeiske union som får Nobels fredspris for 2012 er absurd, mener lederen i Nei til EU.

– EUs håndtering av eurokrisen fører også til arbeidsledighet, sosial nød og undergraver velferdsstatene i EU-landene. Dette er heller ikke stabiliserende og fredsskapende, sier Heming Olaussen.

Europabevegelsen er på sin side svært begeistret over årets pris.

– Dette vil bidra til en forståelse av EU som et fredsprosjekt. Jeg ser fram til at vi får en flott drahjelp med å sette EUs opprinnelse, rolle og funksjon i et annet lys i Norge, sier lederen, Paal Frisvold, på telefon fra Brussel.

Paradoks

Prisen til EU blir delt ut i det eneste europeiske landet som to ganger har sagt nei til invitasjon om EU-medlemskap. Og allerede før spekulasjonene ble bekreftet klokka 11 fredag, var den norske debatten i full gang.

– Dagens tildeling representerer en politisering av fredsprisen som jeg reagerer på. Her styres tildelingen av innenrikspolitiske motiver, og norsk EU-debatt blir viktigere enn hva som faktisk har skjedd i verden i året som har gått, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) understreker at fredsprisen ikke endrer Norges forhold til unionen.

– Vi har nå nettopp i statsråd lagt fram en stortingsmelding som understreker at Norges forhold til EU bygger på EØS-avtalen.

– Det er ulike meninger om EU også innad i EU. Men jeg tror det er en utbredt oppfatning – også utenfor Europa – at EU har bidratt til fred, fortsetter han.

Overrasket

Høyres leder Erna Solberg synes det er vel fortjent at EU tildeles fredsprisen, men hun er litt overrasket over tidspunktet.

– EU rolle som fredskraft i Europa har i mange år vært underfokusert, sier Solberg.

Hun mener tildelingen ikke har noe å gjøre med norsk EU-debatt om medlemskap eller ikke.

– Vi må kunne løfte blikket over den hjemlige skyttergraven, sier hun.

– Fantasiløst

I våre europeiske naboland er meningene delte om Nobelkomiteens avgjørelse.

– EU har ikke utnyttet sitt potensial for å løse konflikter. Dette var en overraskende og fantasiløs tildeling, mener den svenske professoren Peter Wallensteen til NTB.

Tildelingen motbeviser den gamle myten om at nordmenn mangler sans for humor, ifølge en britisk EU-motstander:

– De siste to årene har EU utløst sterkt fiendskap mellom landene nord og sør i Europa. Når man har sett EU-president Herman Van Rompuy lede heiagjengen for krig i Libya, er tanken på EU som fredsprisvinner latterlig, sier Nigel Farage, som leder det sterkt EU-kritiske Selvstendighetspartiet UKIP i Storbritannia.

– Inspirasjon

Fredsprisen er ikke bare til prosjektet EU og Unionens institusjoner, men alle dens innbyggere, het det i en felles uttalelse fra EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og EU-president Van Rompuy.

– Jeg ble rørt da jeg fikk beskjeden. Det er en stor ære, for alle de 500 millioner innbyggerne i EU og for EU-samfunnet, sa Barroso på en pressekonferanse i Brussel.

– Selv i vanskelige tider forblir EU en inspirasjon for mennesker i Europa og over hele verden. Prisen er et signal om at verden trenger EU, sa han videre.

Mer fra Dagsavisen