Innenriks

Stor økning i pasientskade-utbetalinger

ERSTATNING: I første halvår ble det utbetalt 555 millioner kroner i erstatning til pasienter og pårørende.

Det er mer enn noen gang, og forklaringen er raskere saksbehandling.

Utbetalingene fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) er 106 millioner kroner høyere enn på samme tid i fjor.

– Fortsetter denne utviklingen i siste halvdel av 2014, vil NPE for første gang utbetale over en milliard kroner i løpet av et år i erstatninger, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

Åtte måneders behandlingstid

Størrelsen på utbetalingene har ikke økt, men flere har fått fastsatt og utbetalt erstatning, understreker NPE. I gjennomsnitt tar det nå åtte måneder fra man melder saken til NPE kommer med en konklusjon om erstatning eller ikke.

I første halvår har Norsk pasientskadeerstatning mottatt 2.739 saker, en økning på 2 prosent fra samme periode i fjor.

Antallet saker meldt fra den offentlige helsetjenesten er omtrent på samme nivå som i fjor. For privat helsetjeneste mottok NPE 338 saker første halvår, en økning på 39 prosent.

– Skyldes bedre kjennskap

– Det er vanskelig å forutse meldemønsteret fra år til år, det er mange faktorer som spiller inn. Når det gjelder privat helsetjeneste antar vi at økningen skyldes bedre kjennskap til at man også kan søke om erstatning etter behandling i det private, sier NPE-direktøren.

Norsk pasientskadeerstatning er en statlig etat underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Den behandler erstatningskrav fra pasienter som mener de har fått skade etter behandlingssvikt i helsetjenesten. (NTB)

Mer fra Dagsavisen