Innenriks

Stor klimafrykt

Åtte av ti nordmenn frykter klimaendringene. Omtrent like mange mener både de selv og politikerne bør gjøre mer for klimaet.

– Foruroligende.

– Jeg blir redd.

– Dramatisk.

Det sa vanlige folk i gårsdagens utgave av Dagsavisen, om at mars måned blir stadig varmere.

Nå viser en ny undersøkelse gjennomført av miljøorganisasjonen WWF, at uroen over klimaendringen er omfattende i befolkningen. 78 prosent av de spurte, sier de er bekymret for hvordan klimaendringene vil påvirke dem selv, barna og barnebarna.

52 prosent opplyser at de tenker på klimaendringene minst én gang hver uke.

Bare terrorisme bekymrer oss mer enn klimaendringene, ifølge undersøkelsen.

– Ligger i bakhodet

– Det ligger i bakhodet hele tiden, bekrefter Katharina Markhus (36), fra Lier.

– Jeg håper verden ikke blir veldig annerledes, men jeg blir litt bekymret når jeg hører at det kan bli vannmangel og veldig varmt, fortsetter tobarnsmoren.

Mange nordmenn har allerede tatt konsekvensen av klimabekymringen. 56 prosent av de spurte i den nye undersøkelsen, sier de kjører mindre bil enn tidligere. 33 prosent har gjennomført enøktiltak i hjemmet. 29 prosent spiser mindre kjøtt enn før.

Markhus nikker bekreftende når hun hører dette.

– Vi bruker elbil, resirkulerer, forsøker å minske forbruket av varmtvann og flyr ikke så mye, sier hun om hverdagen til seg selv, mannen og barna.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Myte at ingen bryr seg

Samtidig er et klart flertall i befolkningen innstilt på å gjøre mer for klimaet. Så mye som 74 prosent sier at de personlig er innstilt på å hjelpe til slik at den globale oppvarmingen blir på mindre enn 2 grader, i tråd med klimaavtalen som ble inngått i Paris i desember.

Nok en gang nikker Markhus bekreftende. En slik dugnad for klimaet er aktuelt også for henne.

– Men da må det være snakk om konkrete tiltak, påpeker hun.

WWF har gjennomført den nye undersøkelsen i forkant av klimamarkeringen Earth Hour, førstkommende lørdag fra klokka 20.30. I fjor deltok 172 land. Her til lands slokket 1,6 millioner lyset i én time for klimaet.

– Det er mange myter om klimaengasjementet i Norge, og den største er at ingen bryr seg, sier Jon Bjartnes, klima- og energisjef i WWF-Norge.

– Dette handler selvfølgelig bare om å finne unnskyldninger for å ikke å gjøre noe med klimautslippene, mener han.

Tviler på politikerne

Ønsket om at det må gjøres mer for å redde klimaet, deler Bjartnes med et solid flertall i befolkningen. 78 prosent av de spurte, mener politikere og andre beslutningstakere må gjøre mer for å begrense klimaendringene.

Men troen på at en mer effektiv klimapolitikk med det første, er begrenset. Bare 19 prosent regner med at vi vil nå klimamålene i Paris-avtalen, som skal gjelde fra 2020.

– Jeg håper vi når klimamålene, men jeg tror det blir vanskelig, sier Markhus.

Bjartnes forklarer den store skepsisen slik:

– Det er enklere å ha tillit til at løsningene kommer når man ser at politikere og næringsliv viser handlekraft.

Mer fra Dagsavisen