Innenriks

Stor jubel for fiasko

BARNEHAGEKRIGEN: Oslo byråds forsøk på å konkurranseutsette barnehager smuldrer opp. Nå gjenstår bare tre mulige barnehager. Foreldrene jubler, men nøyer seg ikke med den halve seieren.

- Det er fantastisk at Asperud barnehage likevel ikke blir konkurranseutsatt, sier Kjersti Engen Marsdal, foreldrerepresentant i barnehagen.

- Jeg er helt sikker på at foreldrenes motstand har bidratt til at verken vi, Rønningen eller Grindbakken barnehage blir konkurranseutsatt. Samtidig er det trist at byråden fortsatt vil gå videre med konkurranseutsettingen av de tre gjenværende barnehagene. Det betyr at vi må jobbe videre, for konkurranseutsetting er en dårlig idé selv om mine barn ikke blir utsatt for det. Ambisjonen er fremdeles at ingen barnehager blir konkurranseutsatt, understreker Marsdal.

Les også:

Ingen tilbud

Opprinnelig ville det Høyre-dominerte byrådet gjennomføre konkurranseutsetting av sju kommunale barnehager, men nå har de måtte gi opp det for fire av dem. For to av dem er årsaken at det ikke kom inn ett eneste tilbud fra barnehagekjeder om å overta driften. For de to andre var tilbudene så dårlige at de måtte avvises, går det fram av en pressemelding fra barnehagebyråd Anniken Hauglie (H).

Både Asperud, Smedbakken og Rønningen barnehage kan nå i stedet bli solgt. Grindbakken barnehage vil forbli kommunal.

- Grindbakken vil ikke være aktuell for salg da denne barnehagen holder til i et eksisterende skolebygg og således ikke kan skilles ut som en egen eierenhet, heter det i pressemeldingen fra Hauglie.

Derfor ble det fest i Grindbakken barnehage i går med spretting av champagnebrusen, som sto klar i kjøleskapet.

- Vi er utrolig lettet, sier fungerende styrer, Grethe Rasmussen.

- Da Dagsavisen snakket med deg i januar, fryktet du at ansatte vil slutte på grunn av konkurranseutsettingen. Har det skjedd?

- Flere har fått tilbud om ny jobb, men alle har avventet å svare på tilbudene i påvente av hva som ville skje med barnehagen vår. Nå ser det ut til at vi klarer å bevare barnehagen som den er, svarer Rasmussen.

Les også: Aksjonerte mot salg av Oslo-barnehager

Sterkt kritisk

Et av foreldrenes viktigste ankepunkter mot konkurranseutsettingen har hele tida vært redselen for at den skulle føre til masseflukt av erfarne og dyktige ansatte og dermed et langt dårligere tilbud til barna. Foreldrerepresentant Morten Ramberg er nå naturlig nok glad over at alt vil fortsette som før i Grindbakken barnehage, men fornøyd er han likevel ikke.

- Det som har skjedd er på en måte et bevis på at vi hadde rett hele tida. Konkurranseutsettingen burde blitt avlyst for lenge siden. Nå har vi foreldre og de ansatte måttet leve med full forvirring, tull og vas i tre-fire måneder. Det skapte heller ikke mer ro «i forsamlingen» at byrådsavdelingen holdt informasjon om anbudene tilbake. De kunne ha vist litt menneskelighet og ikke vært så kliniske i sine uttalelser, sier Ramberg.

Selv om Grindbakken nå «går fri», vil han ikke kalle det for en seier for foreldrene.

- Det vil jeg ikke av hensyn til de andre barnehagene, forklarer Ramberg.

De tre kommunale barnehagene som fortsatt kan bli konkurranseutsatt er Bjørnåsen i bydel Søndre Nordstrand, og Ospa og Frydenlund, begge i bydel Alna.

- Jeg ble veldig lei meg da jeg fikk vite det, sier Ingunn Baretto, som har barn i sistnevnte barnehage.

- Jeg kan ikke forstå hvordan byråden kan fortsette med bare tre barnehager og fortsatt kalle det et forsøksprosjekt. Det at konkurranseutsettingen er avlyst for andre barnehager, tyder på at det har vært få og ikke gode tilbydere. Jeg kan ikke skjønne hva som tilsier at barnehager i vår bydel framstår som mer attraktive for barnehagekjedene.

Baretto gjentar dermed kravet som foreldrene allerede har stilt til byråd Hauglie: gi oss innsyn i hvem og hvor mange som har kommet med tilbud om å overta driften av barnehagene.

Fagforbundet i Oslo slutter seg til ønsket om innsyn. Nestleder Anna Elisabeth Uran stiller også spørsmål om byrådets ressursbruk.

- Byrådet har brukt 15 måneder på dette, ender opp med bud på under halvparten av barnehagene og vi vet ikke om det er en reell konkurranse om dem. Dette nærmer seg en farse, sier hun.

Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), betegner konkurranseutsettingen som «et mislykket ideologisk eksperiment».

- Jeg er skuffet over hva byrådet har utsatt familier og ansatte for av usikkerhet og bekymringer. Det er uforsvarlig å styre på den måten, sier Rieber-Mohn.

Hun håper nå at byrådet tar til fornuft og avlyser videre konkurranseutsetting, slik opposisjonspartiene har foreslått flere ganger.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen