Innenriks

Stor interesse for Nobelforedrag

Aung San Suu Kyi kunne neppe ha drevet opposisjonspolitikk i Myanmar i 21 år om hun ikke var blitt tildelt Nobels fredspris, mener Thorbjørn Jagland.

Lederen for Den norske Nobelkomiteen understreker at det først og fremst er Aung San Suu Kyi selv som kan svare på spørsmålet om betydningen av at hun fikk Nobels fredspris i 1991.

– Men hun fikk jo enorm oppmerksomhet den gangen. Jeg tror det førte til at hun ble mer beskyttet. Det er vel tvilsomt om hun kunne operert og oppholdt seg i Burma i alle disse årene uten den internasjonale oppmerksomheten som ble vist henne, sier Jagland til NTB.

– Dette er jo ikke så lett for meg å bedømme, men jeg har jo konstatert at hun har satt nobelprisen veldig høyt gjennom alle år. Det må jo bety at den har vært positiv for henne og hennes sak, tilføyer han.

– Ikke glemt

I et intervju med Dagbladet torsdag bekrefter Aung San Suu Kyi dette. Da hun fikk Rafto-prisen i 1991 visste hun ikke hva slags pris det var. Men det var den første internasjonale pris noen gang gitt til en person som kjemper for demokrati. «Jeg følte da: Vi er ikke glemt», sier Aung San Suu Kyi.

«Men nobelprisen var annerledes. Den kom seinere. Og den hjalp oss så visst mye fordi den ga stor oppmerksomhet rundt vår bevegelse», sier Myanmars mest kjente demokratiforkjemper.

Stor begivenhet

Besøket i Norge og Aung San Suu Kyis nobelforedrag blir også betydningsfullt, tror Jagland.

– Alle mediene jeg snakker med om dette, og det er ganske mange over hele verden, sier at dette blir en stor begivenhet og ytterligere en mulighet for henne til å komme ut med sitt budskap.

– Dette blir fulgt over hele verden, og sånn sett er det klart at det er viktig, understreker han.

Jagland påpeker at Aung San Suu Kyi har kommet med flere uttalelser i utlandet nylig.

– Men mediene har klar oppmerksomhet på at hun holder sitt nobelforedrag, sier han om seremonien i Oslo rådhus lørdag.

Viktig tale

– Hva hun vil si der, tror jeg har stor betydning. Mange vil med spenning registrere hva hun sier om situasjonen i Burma, tilføyer han.

De siste dagenes blodige sammenstøt mellom grupper vest i Myanmar (tidligere Burma) har understreket at store vanskeligheter gjenstår å løse i landet.

Myanmars president Thein Sein har advart mot at den skjøre reformprosessen kan bli avbrutt.

Jagland sammenligner med det tidligere Jugoslavia. – Diktaturet holdt motsetningene nede, men det boblet under lokket, og det eksploderte da man fikk frihet, sier han.

Stor innflytelse

Jagland tror Aung San Suu Kyi fortsatt har stor påvirkningskraft.

– I de årene hun satt isolert fikk hun jo en sterkere og sterkere stemme. Så hun ble jo en moralsk leder for hele verden, sier han.

Suu Kyi er én av de fem i Nobels fredspris' historie som ikke har kunnet møte fram for å motta sin egen pris. Fortsatt holdes vinneren av prisen i 2010 fengslet av Kinas myndigheter.

–  Det eneste perspektivet er vel at saken som alle disse kjempet for, vant til slutt. Det er jo en lærdom de som holdt dem innesperret kan ta inn over seg sier Jagland. (NTB)

Mer fra Dagsavisen