Oversiktsbilde fra Frøya hvor store mannskaper torsdag fikk lyngbrannen som startet onsdag under kontroll. FOTO: POLITIET/NTB SCANPIX

Stor fare for nye branner

STORBRANNER: Selv om lyngbrannene i Flatanger og på Frøya ikke truer flere boliger, er faren for nye branner stor både der, i Nordland og på deler av Vestlandet.

Brannen i Frøya kommune i Sør-Trøndelag var torsdag ettermiddag under kontroll, og de evakuerte kunne flytte hjem igjen, opplyser Frøya kommune.

Politiet opplyser at de rundt 700 evakuerte kan flytte hjem.

– Det er en fantastisk følelse å vite at brannen er under kontroll og at de evakuerte kan flytte hjem, sier fungerende ordfører Martin Nilsen til NTB.

– På flere tidspunkt onsdag var vi veldig engstelige for at brannen skulle spre seg til bebyggelse, fortsetter ordføreren.

Skoleklasse på tur

Frøya-lensmann Inge Dahlø sier til Adresseavisen at politiet er kjent med at brannen startet i forbindelse med en skoleklasse som var på tur, men de oppfordrer publikum til ikke å spekulere på årsaken.

Politiet har fortsatt ikke startet etterforskningen. I mediene og i sosiale medier har det vært spekulasjoner om hvorvidt brannen kan ha startet som følge av barns lek med lighter. Kommunalsjef på Frøya Roger Fredheim vil ikke gå inn i dette, og viser til at det er politiets jobb å etterforske.

– Uansett årsak og spekulasjoner har Frøya kommune en jobb å gjøre for å ivareta alle og ta innover seg det som har skjedd, sier Fredheim.

Startet i strømledning

Politiet bekreftet torsdag at årsaken til brannen som startet i Flatanger i Nord-Trøndelag mandag, var gnister skapt da en lavspentledning falt ned.

– Politiets etterforskning av brannen i Flatanger viser at det var feil på en lavspentledning mellom to hus ved Uran som med all sannsynlighet forårsaket at det begynte å brenne mandag 27. januar, opplyser politiet i Nord-Trøndelag.

En lavspentlinje falt ned på grunn av et brudd. Da berørte denne de andre linjene, noe som igjen skapte gnister som falt ned på bakken. Gnistene førte til at det tok fyr i den meget tørre vegetasjonen i området. Politiet skal fortsette å etterforske om det har skjedd noe straffbart.

55 bygninger ble totalskadd i brannen.

OBS-varsel

Faren for skog- og lyngbranner vil vedvare helt fram til neste helg for store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nordland. Meteorologisk institutt la denne uka ut et OBS-varsel for disse delene av landet om meget stor gress-, lyng, og skogbrannfare der det er barmark.

– Varselet ligger nok ute en uke framover til neste lørdag, sier vakthavende statsmeteorolog Per Egil Haga til NTB.

Dermed blir nok forbudet mot å gjøre opp ild i skog og mark i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet stående inntil videre.

Ugunstige prognoser

Haga har ugunstige prognoser for helga, der vind fra sørøst vil dominere:

– I områdene med brannfare er det fortsatt ventet ganske sterk vind. Deler av Vestlandet og Trøndelag kan få storm styrke utsatte steder. I Nordland blir det opp mot sterk kuling. I Nordland og på Nordvestlandet blir det oppholdsvær, mens det sør for Stad er mulighet for noe nedbør siste del av helgen, det kommer som regn nær kysten og noe snø i innlandet.

Klimaavdelingen hos Meteorologisk institutt melder om historiske værrekorder etter at flere steder i landet ikke har hatt en dråpe nedbør i januar. Så tørt som det har vært disse stedene i januar 2014, har det altså ikke vært noen gang samme måned i løpet av de siste hundre årene. (NTB)