Stor EØS-splid i Fellesforbundet

EØS-debatten raser i Fellesforbundet. LO-gigantens endelige veivalg kan føre til vansker for Arbeiderpartiet inn mot stortingsvalget i 2021.

Sentralstyret i Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor, har lagt ned innstilling om at det skal gjøres en offentlig utredning av EØS, og hva eventuelle alternativer til EØS vil være.

Innstillingen er omstridt i forbundet – etter forbundsleder Jørn Eggum innledet debatten søndag, hadde nesten 170 delegater skrevet seg opp på lista for å komme med innlegg i debatten.

– EØS-avtalen har uten tvil skapt utfordringer i arbeidslivet vårt. Men vi må ikke la oss lure til å tro at all dritt vi møter er på grunn av EØS-avtalen, sa forbundsleder Jørn Eggum i sin innledning til landsmøtet.

Følg Dagsavisen på Facebook!

Brexit-advarsel

Videre framholdt han at det er bredt flertall for å bli i EØS, både blant Fellesforbundets medlemmer og i befolkningen. I tillegg viste han til hvordan brexit har skapt kaos i Storbritannia.

– Vi mister fort kontrollen om vi står uten allierte. Man trenger ikke lese lenge i en britisk avis før man ser akkurat dette. EØS-avtalen er en allianse som har gitt oss noen utfordringer, men samtidig sikrer den oss forutsigbarhet, handel og arbeidsplasser, sa Eggum.

Les også: Nesten hver dag kjørte jeg forbi, uvitende om den flere hundre år gamle historien.

Mye motstand

I sentralstyrets innstilling heter det at en eventuell ny avtale etter utredning må bygges på WTO-regelverket og Norges handelsavtale med EU fra 1973 eller fullt medlemskap i EU.

Men sterke krefter i forbundet ønsker å skrote hele avtalen. Motstandere peker på at kraftig arbeidsinnvandring fra EØS-land har utfordret forholdene i norsk arbeidsliv og ført til problemer med sosial dumping.

Om Fellesforbundet går inn for å skrote avtalen, kan det bli nei til EØS på LO-kongressen våren 2021. Det kan gjøre det vanskelig for Arbeiderpartiet, som har slått ring om avtalen, inn mot stortingsvalget samme høst.