Innenriks

Stoltenberg til Stortinget: Norge er ikke i krig i Libya. Forsvarsdepartementet mente det motsatte

Norge er i folkerettslig forstand ikke i krig i Libya, sa Jens Stoltenberg til Stortinget i 2011. Forsvarsdepartementets vurdering var det motsatte.

Dette går fram av rapporten fra utvalget som har undersøkt den norske deltakelsen i krigen. Her refereres det fra Stoltenbergs redegjørelse og den påfølgende debatten i Stortinget 29. mars 2011.

– Norge er i folkerettslig forstand ikke i krig. Hadde vi vært det, hadde blant annet norske soldater vært legitime mål. Det er de ikke, sa Stoltenberg da.

Utvalget påpeker at det står «i kontrast» til et skriv som Forsvarsdepartementet hadde oversendt Forsvarsstaben fem dager tidligere om de folkerettslige rammebetingelsene for norske styrker i Libya.

– Det er ingen tvil om at denne situasjonen etter krigens folkerett er definert som en internasjonal væpnet konflikt, der koalisjonsstyrkene deltar på vegne av sine stater, som etter krigens folkerett er å anse som parter i den væpnede konflikten i Libya, siterer rapporten fra skrivet.

Departementet slår videre fast at norske styrker etter folkretten er lovlige militære mål.

– Hva Stoltebenbergs positive kunnskap var, vil jeg ikke spekulere på, men den informasjonen som ble gitt til Stortinget, stemte ikke med instruksen som Forsvarsdepartementet hadde gitt til Forsvaret fem dager tidligere, sier jussprofessor Christoffer Conrad Eriksen, som har sittet i utvalget, til NTB etter rapportframleggelsen torsdag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen