Statsminister Jens Stoltenberg tar et oppgjør med hetsen mot rumenske tiggere.

Stoltenberg til Dagsavisen: - Hatet er svært skremmende

Kun få dager før Norge skal minnes 22.juli, flommer hat, rasisme og dødstrusler over på nettet. Nå tar statsminister Jens Stoltenberg (Ap) et oppgjør med hatretorikk og drapstrusler.

- Er det noe 22.juli har lært oss så er det hvor viktig det er å ikke dømme mennesker fordi de tilhører en gruppe. Vi må aldri glemme menneskeverdet og av enkeltindividene, uansett hva vi diskuterer. Dette handler om mennesker, og om grunnleggende menneskerettigheter. Jeg er veldig skremt av noe av den ordbruken og det hatet vi ser i denne debatten. Det er uttrykk for en gruppetenkning, for en ordbruk og en form for hat, som er farlig, sier en bekymret statsminister til Dagsavisen, på sin første jobbdag etter ferien.

Mens statsministeren har vært på ferie, har debatten rundt romfolket blitt stadig mer opphetet her hjemme, blant annet i sosiale medier og nettdebatter.

 

- Vi må ta igjen

Som Dagsavisen skrev mandag er også statsministerens egen facebook-side full av hatkommentater. Hans medarbeidere har sagt at det er verre om alle de meldingene kommer andre steder, og at det på Stoltenbergs side er folk som tar til motmæle, både fra dem og andre.  I sin nyttårstale i fjor snakket statsministeren om viktigheten av «den digitale nabokjerringa». Det henter han fram igjen i dag.

- Vi må ta igjen og vi må svare! Det er viktig, og det er mange som gjør det, på nettet. Det er svært skremmende og det er forstemmende hvor lett noen mennesker kan stemple en helt befolkningsgruppe og bruker ord og uttrykk som avler hat. Dette må vi ta klart avstand fra. Der er jeg helt klar og kompromissløs. Dette tar jeg sterk avstand fra. Vi kan ikke ha det sånn, sier han.

 

Må følge norsk lov

Han mener det ikke er en motsetning mellom det budskapet, og budskapet om at mennesker som oppholder seg i Norge må følge norsk lov. Han viser til at det i dag er et møte mellom justisministeren og arbeidsministeren. Hensikten med møtet er å sikre at dagens regelverk praktiseres korrekt.

- Dette er EØS-borgere med rett til å komme hit, men de har ikke rett til ubegrenset opphold. Det norske velferdssamfunnet handler om plikt og rett. Vi stiller krav til opphold, og det er ikke slik at vi skal tolerere og akseptere lovbrudd og usosial atferd. Det vil jeg understreke. Men vi må samtidig se at alle mennesker har krav på respekt og verdighet. Det er ingen motsetning mellom de to tingene, sier han.  

I Dagsavisen lørdag sa forskningleder på Wergelandssenteret, Claudia Lenz, at det var gått så langt at det nå dreier seg om folkedrapsretorikk. I dagens Dagsavisen sier Venstre-leder Trine Skei Grande (V) at politi og politikere bidrar til å spre feilinformasjon og legitimere hets mot romfolket.