Innenriks

Stoltenberg har søkt avskjed

REGJERINGSSKIFTE: Kong Harald har godtatt avskjedssøknaden fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og bedt Erna Solberg (H) om å danne ny regjering.

Kongen ba i det ekstraordinære statsrådet regjeringen fortsette som forretningsministerium inntil ny regjering er dannet.

Knappe ni minutter etter klokka 13 kom Stoltenberg ut fra Slottet etter å ha søkt kongen om avskjed. Stoltenberg hadde hele sitt mannskap med seg til det ekstraordinære statsrådet på Slottet.

En snau halvtime senere ankom Høyre-leder Erna Solberg Slottet, der hun ble bedt om å danne ny regjering av kong Harald. Ikke lenge etter forlot Solberg Slottet. Hun bekrefter at hun tar sikte på å gi landet en ny regjering onsdag etter å ha fått oppdraget fra kongen.

Dermed er det siste formelle skrittet tatt før Erna Solberg og Siv Jensen kan offentliggjøre sin regjering. Den blir offentliggjort etter ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag.

Styrt i åtte år

Jens Stoltenberg har styrt skuta Norge i åtte år som statsminister for de rødgrønne. Han tok beina fatt fra representasjonsboligen i Parkveien til Slottet for å søke kong Harald om avskjed.

– Jeg skal si «Deres majestet ...», sa statsminister Stoltenberg til journalister om hvordan han ville formulere seg i møtet med kongen.

Åpenlys munter

En åpenlys munter Stoltenberg brukte sine siste minutter som ordinær statsminister til å fortelle pressefolk som omkranset ham på den korte spaserturen, at han nå gleder seg til å bli mer alene, uten konstant å ha sikkerhetsvakter rundt seg.

– Jeg gleder meg til å kjøre bil alene, uten sikkerhetsfolk, sammen med Ingrid, og til å høre musikk i bilen, sa han blant annet.

Blomster

På Slottsplassen ble Stoltenberg blant annet møtt av en del mennesker som ville se ham, og gi sine hilsninger, i forbindelse med regjeringsskiftet.

En mann ga den avtroppende statsministeren en blomsterbukett og takkekort med påskriften: «Den 22. juli så vi en statsmann som kunne hjelpe oss i den verste tiden vi har hatt». (NTB)

Mer fra Dagsavisen