Innenriks

- Stolt av at vi tok AUF videre etter 22. juli

NY AUF-LEDELSE: I dag er siste dag som AUF-leder for Eskil Pedersen. Foruten terrorangrepet 22. juli, håper han AUF under hans ledelse huskes for sitt grønne engasjement.

I morgen takkes Eskil Pedersen av etter fire år som leder av AUF. Pedersen etterfølges av den 26 år gamle Mani Hussaini.

- Når jeg er her på landsmøtet kjenner jeg veldig på at jeg skal slutte. Jeg er glad i AUF, og AUF er en stor del av meg. Jeg kommer til å savne fellesskapet, det forsvinner ikke, men at det ikke skal være daglig, blir trist og rart.

I dag vil Pedersen gi sin personlige oppsummering av årene som leder. I går kveld, da Dagsavisen snakket med han, hadde han ikke fullført talen.

- Jeg jobber med den ennå. I disse timene tenker jeg veldig på hva jeg skal si. Jeg vil hylle AUF og dele mine tanker om hva jeg har opplevd som leder. Jeg vil også reflektere rundt 22. juli og takke mange for den solidariteten og støtten som er vist meg og andre etter terrorangrepet, sier han.

Stolt av miljøprofil

Pedersens tid som AUF-leder vil alltid huskes for 22. juli-terroren. Pedersen sier han håper AUF under hans lederskap også huskes for at de var med på å få moderpartiet i en grønnere retning.

- Jeg er stolt av at vi klarte å ta AUF videre etter 22. juli og at AUF fortsatt er en sterk kraft - det var ikke åpenbart at det ble sånn. Men jeg vil også trekke fram AUFs lange kamp for å gjøre Ap grønnere. Det har gitt resultater i politikkutformingen. Aps hovedsak er nå klima, og det er en AUF-seier, sier han.

Under fjorårets landsmøte i Ap var AUF en av de sterkeste pådriverne for at Ap skulle gå imot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Partiet endte med et kompromissforslag om å åpne for konsekvensutredning av områdene.

Pedersen sier han ikke har lagt noen plan for hva han skal gjøre framtida annet enn at han på mandag ser fram til å sove lenge og ha en tom kalender.

- Det kan hende jeg vil drive med politikk igjen også på heltid, men jeg har ikke bestemt meg for ennå.

Politiske kamper

Under AUFs landsmøte skal ungdomspartiet vedta flere nye politiske uttalelser. Det blir debatt rundt flere saker:

* Redaksjonskomiteen i AUF foreslår blant annet å gjøre videregående skole obligatorisk til fylte 18 år.

* Det vil også kamp om hvorvidt AUF skal gå for å doble og skattlegge barnetrygden eller om den skal fjernes. Flertallet i AUFs redaksjonskomité vil øke trygden, mens et mindretall bestående av blant annet avtroppende AUF-leder og generalsekretær Mari West, samt påtroppende generalsekretær Ragnhild Kaski, mener barnetrygden må fjernes, og at de samme pengene, 15 milliarder kroner, heller går til gratis barnehage.

* AUF mener at norsk petroleumsindustri gradvis skal nedtrappes og utfases innen 2035. De foreslår også at det heller ikke skal gjøres nye lete- og prøveboringer.

* Redaksjonskomiteen i AUF har foreslått at man skal bygge opp eget dyrepoliti. Et mindretall, med blant andre den nye AUF-lederen og stortingsrepresentant Åsmund Aukrust, har tatt dissens i spørsmålet.

- AUFs landsmøte er et reelt politisk verksted og sakene vi går inn for kan bli norsk politikk om litt. AUF har ofte fått gjennomslag og vært med på å flytte Norge framover, sier Eskil Pedersen.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen