Neste uke starter samtalene mellom Venstre og Høyre og Frp. Da kan bli svært tøffe tak for Venstres Ola Elvestuen og Trine Skei Grande.

Stoler på Venstre

Valgforsker tar det for gitt at «Nei til olje-Venstre», ikke viker i forhandlingene med «Ja til olje-Frp».

 

De første samtalene med Venstre, Frp og Høyre rundt bordet, starter i neste uke.

– Det vil være rart hvis Venstre inngår et forpliktende samarbeid med Høyre og Frp uten å få gjennomslag for sin miljøpolitikk, mener Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Kommentar: Tatt ved nesen

Steilt mot hverandre

Venstres miljøpolitikk innebærer «permanent vern av Lofoten, Vesterålen, Senja, Svalbard, Jan Mayen, Skagerak, Mørefeltene, Jærkysten, kystnære områder av Finnmark og i og ved iskanten og polarfronten», står det å lese i partiprogrammet. I tillegg er det slik at Venstre ikke vil gjennomføre den 24. konsesjonsrunden.

Frp har et fundamentalt annerledes syn på dette. Under sitt landsmøte i mai lovte partiet at hver eneste oljedråpe i Lofoten, Vesterålen og Senja skal hentes opp.

24. konsesjonsrunde, som olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) lyste ut i mars, innebærer at oljeselskapene får tilgang til store deler av Barentshavet. De 102 aktuelle blokkene skal etter planen tildeles oljeselskapene til våren.

Om Venstres vedtak om å ikke gjennomføre den 24. konsesjonsrunden, har Søviknes tidligere sagt dette:

– Det setter fremtidige arbeidsplasser og velferd i fare.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Er avhengige

Dagsavisen har spurt Venstres nestleder, Ola Elvestuen, om vern av sårbare områder og det å få stanset 24. konsesjonsrunde, vil være ufravikelige krav under forhandlingene med Frp og Høyre.

I en sms nøyer han seg med å svare følgende:

«Både H og Frp vet godt hvor viktig LoVeSe (Lofoten, Vesterålen og Senja, journ. anmrk.) og de andre områdene er for Venstre, og neste uke vil vi ha de første samtalene.»

Men er det mulig å se for seg at Frp vil jenke seg?

– Frp og Høyre har insentiver til å stå på sin politikk. De føler at de har vunnet valget, og at de nå kan iverksette sin egen politikk, påpeker Bergh.

– Samtidig er de avhengige av andre partier. Da har Venstre et forhandlingspotensial, tilføyer han.

I likhet med Bergh har SVs ferske stortingsrepresentant, Lars Haltbrekken, tro på at Venstre vil stå på sitt i de kommende forhandlingene.

– Vi har full tillit til at Venstre sørger for vern av Lofoten, Vesterålen, Senja og de andre sårbare områdene, mot petroleumsvirksomhet, sier Haltbrekken.

Full tillit er ikke noe som har preget forholdet mellom Venstre og regjeringen de fire siste årene. Både Ola Elvestuen og andre Venstre-topper har gjentatte ganger i harde ordelag kritisert regjeringens miljøpolitikk. Det å fortsette utenfor regjering er likevel ikke nødvendigvis løsningen for Venstre.

– Da vil Frp og Høyre stå fritt til å inngå avtaler med andre partier, påpeker Bergh.