Innenriks

Stoler ikke på Ahus-bedring

Kaoset ved Akershus Universitetssykehus har gått for langt, mener Kari Kjønaas Kjos (Frp). Hun mener helseministeren må rydde opp.

- Jeg er ikke overrasket over at fylkeslegen konkluderer med at det går på liv og helse løs ved Ahus, sier stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) til Dagsavisen.

Hun er opprørt over historien om ettåringen som tørstet i hjel på Ahus, og det hun beskriver som et «kaos» på sykehuset etter at et pasientgrunnlag på 160.000 mennesker ble flyttet dit fra Aker og Ullevål sykehus.

Selvopplevd

Kjønaas Kjos har selv vært i nærkontakt med Ahus som pårørende.

- Datteren min lå på Ahus i flere uker i fjor. Vi opplevde at de som jobbet der er nydelige mennesker som sto på hele tida, men at det var rot og kaos i systemet. Eksempelvis fastet datteren min hele dagen før en operasjon, men så hadde legene glemt å si fra at den var utsatt. En annen gang kom legen inn og spurte hvilken diagnose hun hadde, men den hadde vi aldri fått. Da venninner kom på besøk, viste det seg at hun ikke var registrert som pasient der. Du blir usikker på om de har kontroll på det de driver med. Jeg hadde en gnagende følelse i magen hele tida, og hadde lyst til å hyle og skrike til dem. Men jeg så på de ansatte at de gjorde så godt de kunne, forteller Kjønaas Kjos.

- Strøm-Erichsen sier alltid at hun har tillit til at de som har ansvaret gjør de riktige vurderingene. Hun bør i større grad lytte til de som står midt oppi det. Helseministeren burde eid denne prosessen og kjent den så godt at hun kunne satt foten ned sammen med de ansatte, mener hun.

Også Bent Høie (H), som leder Stortingets helsekomité, er oppgitt.

- Vi har gang på gang forsøkt å få helseministeren til å ta større politisk ansvar for hovedstadsprosessen. Vi har blant annet bedt henne komme til Stortinget og orientere, hatt interpellasjonsdebatter og stilt spørsmål. Vi opplever at hun bare viser til Helse Sør-Øst, sier Høie, og tilføyer:

- Det har ikke vært uenighet om verken etableringen av Ahus eller sammenslåingen i Oslo. Men en forutsetning var at prosessen ikke skulle gå ut over sikkerheten til pasientene. Det er mye som tyder på at den har gjort det.

Mangler tillit

Ahus har forsikret at situasjonen nå er normal, etter en tøff start i 2011.

- Jeg tror ikke på at Ahus driver bedre nå. I fjor hadde de tusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven, og sa at grunnen var at de var altfor få ansatte. Da budsjettet kom for 2012, sa de at de ikke hadde råd til å ansatte flere. Faste ansatte skulle redde unna skandalene, og nå sier de at ting er under kontroll. Det greier jeg ikke å stole på, sier Kjønaas Kjos.

Politisk rådgiver Tord Dale i Helse- og omsorgsdepartementet viser i en e-post til at Frp var med på å stemme for at Ahus fikk utvidet sitt opptaksområde med en befolkning på 160.000 da de stemte for byggingen av sykehuset. Utover det vil han ikke kommentere kritikken fra Kjønaas Kjos.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har ferie, og har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Mer fra Dagsavisen