Innenriks

Stilte brannsjefen til veggs

Det murres blant brannfolkene i Oslo, som lenge har stilt spørsmål om beredskapen er god nok. Tirsdag kveld måtte brannsjefen svare for seg.

I slutten av januar sendte medlemmene i Oslo Brannkorpsforening et brev med 11 spørsmål til brannsjef Jon Myroldhaug, hvor de ba om svar på en rekke spørsmål. Et brev som  oppfattes som mistillit fra brannfolkene.

Brevet ble skrevet etter årsmøtet i Oslo Brannkorpsforening, hvor det ble vedtatt å konfrontere ledelsen med en rekke punkter.Tirsdag kveld møtte brannsjef Myroldhaug rundt 100 brannfolk på Smestad brannstasjon, for å svare for seg.

Les også. Tar brannvarselet på alvor

- Jeg opplever at den største kritikken mot ledelsen, dreier seg om misnøye med at fornyelse og utvikling ikke går fort nok, sier brannsjef Jon Myroldhaug til Dagsavisen.

I fjor fikk brannvesenet ni millioner til økt beredskap.

- Vi ba om 15, men fikk ni. De pengene har vi satt inn i beredskapen, og ansatte flere i fjor, sier han

Ledelsen i brannvesenet er i ferd med å ferdigstille en beredskapsanalyse, som en oppfølging av ROS-analysen.

- Den vil politikerne ha med seg når neste årsbudsjett skal behandles, sier han.

Myroldhaug innrømmer at de tillitsvalgte så langt har vært lite involvert når det gjelder beredskapsanalysen.

- Vi er ikke ferdig ennå, og jeg skal sørge for at de blir involvert, sier han.

Ny stasjon på Bryn

Brannvesenet har fått 40 millioner til nød rehabilitering av hovedbrannstasjonen, i påvente av ny.

-   Dette arbeidet vil starte i høst. Vi holder på med en konsekvensutredning av en ny hovedbrannstasjon, og min anbefaling går å en ny hovedbrannstasjon på Bryn, med en mindre stasjon i sentrum. Dette kan stå klart i 2022, sier han.

-    Selv om mye er slitt, har vi en ny brannstasjon på Smestad,  Sagene er rehabilitert, og vi har fått et nytt bygg til boligseksjon på Grorud. Alt i løpet av de siste årene, sier han.

Allerede før 22. juli 2011, hadde etaten klar en mulighetsstudie for totalrehabilitering av Hovedbrannstasjonen.

-  Men det bildet har endret seg helt, sier Myroldhaug, og legger til at enkelte prosesser har gått tregt.

Lite nytt

- Det var ikke så veldig mye nytt som kom ut av dette. Vi som er tillitsvalgte, visste hva han ville si. For de andre ansatte var det en del nytt, sier hovedtillitsvalgt i Oslo Brannkorpsforening Bjørnar Aron Aronsen til Dagsavisen.

Fortsatt er det stor uenighet mellom de som er ute og slukker branner, og ledelsen, når det gjelder beredskap.

-  Der er vi fundamentalt  uenige, sier Arosen.

Oslo som by vokser hurtig, mens brannberedskapen ikke følger samme tempo.

- I dag har vi en beredskap på 53 mannskaper. Vi mener at vi bør være 61. ROS-analysen (risikio og sikkerhetsanalysen), viser at vi har en for dårlig beredskap mot mange scenarier, sier Aronsen.

- Nå jobber også ledelsen med sin egen beredskapsanalyse, som ikke vi tillitsvalgte har vært involvert i, legger han til.

- 61 er en drømmesituasjon. Jeg tror ikke vi kommer dit med det første, sier hovedverneombud Ole Andre Olsvik til Dagsavisen.

Bemanningen har gått fra 49, så 51 for nå til 53 på sikt fremover, grunnet varsling og arbeid fra tillitsvalgte

- Vi har fått noe midler, men ting skjer ikke over natta, sier han.

Les også: Sa ja til flere brannmenn

Tok selvkritikk

På møtet mente kom krass kritikk mot Myroldhaug,  blant annet at han ikke er på brannfolkenes side.

- Dette var utsagn som kom fra salen, sier Aronsen.

-  Det ble en fin og saklig seanse. Men den var tøff både for oss, og brannsjefen, sier han.

Hovedbrannstasjonen, og flere andre stasjoner er i elendig forfatning, og er moden for utskifting.

– Selv om vi er uenige i mye, tok han selvkritikk på byggene våre (brannstasjonene). Der er han enig i at han burde vært tøffere mot de som eier dem, sier Aronsen.

For ikke mange ukene siden stengte Arbeidstilsynet flere rom på Bryn brannstasjon, på grunn av dårlig vedlikehold.

– Det er en skam at jeg må bruke Arbeidstilsynet for at ting skal skje i etaten. Jeg har i flere år påkekt ovenfor Omsorgsbygg som eier, at det er lekkasjer i taket flere steder. Men det blir bare flikking, og etter kort tid er det like ille, sier Olsvik.

– Hadde brannsjefen allerede etter 22. juli skjønt at vi trengte ny hovedbrannstasjon, kunne vi vært langt på vei i dag, sier han.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har lenge vært engasjert i brannvesenets utfordringer, og har i likhet med andre politikere fått spørsmålene som er stilt brannsjefen.

– Det kan jeg si, er at dette er trist og urovekkende, sier bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt) til Dagsavisen.

– Det er rimelig tydelig at brannfolka våre ikke har særlig tillit til lederen sin, sier Moxnes, som vil følge opp saken i Bystyret.

Dårlig beredskap

De siste året har Dagsavisen, etter at brannmann Jørgen Lie, i en kronikk satte spørsmål ved beredskapen i Oslo, satt søkelyset på brannvesenet i en rekke artikler.

I 2005 ga OBRE ut en utredning, Brannvern og beredskap, som viste til at dagenes brannstasjoner ikke er tidsmessig, og at behov for fornyelser tvinger seg fram. så sent for et par uker siden stengte Arbeidstilsynet flere rom ved Bryn brannstasjon, på grunn av helsefare.

10 år senere er det ikke blitt noe bedre, og Oslo Brannkorpsforening vil ha et svar på hvorfor det ikke er blitt bedre, og hvorfor ikke brannsjefen har lagt mer press på politikere og kommune for å belyse behovet.

Hovedbrannstasjonen fikk mye medieoppmerksomhet etter 22. juli 2011, og fortsatt er et tydelige spor etter hendelsen i bygget. Brannstasjonen skriker etter modernisering, og brannkorpsforeningen vil vite hvorfor ikke brannsjefen brukte denne anledningen til å påvise behovet for en ny hovedbrannstasjon.

Store svakheter

"Som følge av den interne høringsrapporten og ROS-analysen ble det avdekket store mangler og svakheter i dagens OBRE. Det er heller ingen hemmelighet at etatens ansatte i dag har en mye høyere arbeidsbelastning på jobb enn før. Ofte ser vi at vi som ansatte under arbeider med å redde liv og verdier, havner i strid mot gjeldene reglement og må bryte både veiledningen, arbeidsprosedyrer og -rutiner ukentlig grunnet bemanningssituasjonen".

Bekymret

– De er åpenbart frustrerte, over at brannsjefen ikke har kjempet nok for dem. Han har, etter deres syn, ikke vist byen og politikerne hva som er behovet, sier Moxnes.

Mer fra Dagsavisen