Innenriks

Stiller krav til Jonas

Helseministeren holdt løftet om å låne øre til de tillitsvalgte ved Ahus i går. Korridorpasientene fikk han ikke se.

- Vi fikk ikke lovnader eller klare svar. Men jeg fikk absolutt inntrykk av at han forstår den situasjonen vi står i. Jeg håper det vil få konsekvenser for prioriteringene framover, sier Heidi Espvik, tillitsvalgt i Yngre legers forening (YLF) ved Ahus.

Allerede på slottsplassen da han ble utnevnt for tre uker siden, lovet Jonas Gahr Støre at han som helseminister skulle lytte til de ansatte på skandalerammede Akershus universitetssykehus (Ahus).

- Dersom vi ikke får en reell opptrappingsplan er vi tilbake i 2011-situasjonen om få år. Hvis vi ikke får trappet opp, må noen bestemme hva vi skal kutte ut. Når kapasiteten er så sprengt som nå, skyves prioriteringene ned til turnusleger og assistentleger som må gjøre de vanskelige prioriteringene. Statsråden og det politiske miljøet bør komme inn og ta grep. Det bør være en åpen politisk prosess, i stedet for at ansvaret hele tiden skyves nedover, sier Espvik.

Skandaler og oppslag

I går var statsråden på plass på sykehuset. Her fikk han se en TV-overført operasjon, og direktør Hulda Gunnlaugsdottir ga statsråden en miniomvisning i sykehusets lobby. Deretter fulgte presentasjoner fra lederne ved sykehuset. På slutten av et stramt program ble ledelse og presse sendt ut, og Støre hadde 20 minutter alene med tillitsvalgte for leger og sykepleiere.

Aage Huseby, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ahus, hadde forberedt tre utfordringer til dialog med Støre:

* * De mange uheldige hendelsene ved Ahus i fjor, pressedekningen, og konsekvensene for forholdet mellom leger og pasienter.

* * Sengeplasser og kapasiteten ved sykehuset, kontra befolkningsveksten i Ahus‘ opptaksområde.

* * Underskuddet sykehuset vil levere i 2012, og den økonomiske situasjonen videre.

- Den politiske tanken er å bygge ned spesialisthelsetjenesten og satse på samhandlingsreformen. Det er en god tanke, men det fungerer ikke på det nåværende tidspunkt. Vi må forholde oss til virkeligheten, og den er at vi har overbelegg og korridorpasienter hele tida, sier Huseby til Dagsavisen.

Den erfarne overlegen mener kutt i tilbudet til befolkningen er eneste utvei for sykehuset dersom rammene består.

Vil vise virkeligheten

- Vi har hele tida overbelegg, og samtidig det økonomiske kravet på oss. Det eneste alternativet for å komme i balanse er reduksjon av spesialisthelsetjenesten og driften for øvrig, mener Huseby.

Støre fikk ikke se verken korridorpasienter eller overfylte sengeposter under gårsdagens to timer lange besøk, men fikk derimot presentert sykehusets drift i tallform fra både direktør Hulda Gunnlaugsdottir og underdirektører på gigantsykehuset. Selv trakk statsråden fram ansvarsfordeling som sin hovedprioritet.

- Jeg er opptatt av forholdene for pasientene, arbeidsmiljøet og legitimiteten til systemet, sa Støre.

Heidi Espvik håper Støre vil komme tilbake og se mer av nettopp dette:

- Det hadde vært spennende å gi ham et innblikk i vår faktiske arbeidshverdag: Ta ham med for å lete etter ledig plass for en seng med en pasient i og vise ham hvordan det er når akuttmottaket flyter over av pasienter. Det hadde vært veldig bra hvis vi kunne fortsette en kommunikasjon framover. Det hadde jo vært fint om vi kunne snakke sammen utenfor mediene også, sier hun.

Mer fra Dagsavisen