Innenriks

Sterke reaksjoner 
på Oslo-budsjettet

BUDSJETT: De endelige kuttene som kommer etter at Oslo-budsjettet for neste år er i havn, vekker sterke reaksjoner.

Sterke reaksjoner 
på Oslo-budsjettet

BUDSJETT: De endelige kuttene som kommer etter at Oslo-budsjettet for neste år er i havn, vekker sterke reaksjoner.

n Else Gro Ommundsen

Leder i Rødt og bystyremedlem Bjørnar Moxnes reagerer på at opposisjonspolitikerne hvert år må bruke mye tid og krefter på å slåss for å unngå kutt.

- De foreslår kutt og nedskjæringer i tilbudene til de aller svakeste. Når vi klarer å stanse dette på noen områder, blir vi selvsagt glade. Men vi burde heller hatt en diskusjon om hvordan vi kan få en bedre by. Tilbudene burde utvides i stedet for å kuttes i, slår Moxnes fast.

- Skuffende av Ap

Kirkens Bymisjons tiltak Robust fikk halvert sitt tilskudd til 1,5 millioner kroner neste år.

- Framtida er usikker, sier Erling Fidjestøl, en av fem familieterapeuter som jobber på senteret, som er et lavterskeltilbud for barn og familier som vil prate om det som er vanskelig.

- Spesielt skuffende og ubegripelig er det at forslaget om å halvere bevilgningen kom fra Arbeiderpartiet, gjennom deres forslag til forlik, sier Fidjestøl.

Han legger til at partiet tross alt tidligere har betegnet byrådets kutt til frivillige organisasjoner som «smålige».

Forebyggende

De som jobber på Robust, vet nå ikke helt hva de skal gjøre. Alternativet er å kjøre med full bemanning et halvt år og deretter avvikle, eller redusere bemanningen så de har råd til driften i ett år til og håpe på mer penger neste år.

- Vi mener det er en dårlig løsning å redusere bemanningen. Det er stor etterspørsel, det renner inn med saker, og vi ønsker å være et tilbud med kort ventetid, forklarer familieterapeut Sidsel Ingunn Larsen.

De mener det også er viktig å ta vare på det gode faglige miljøet de har skapt.

De etterlyser nå forslag til hvor de kan søke støtte eller tilskudd fra midler.

- Det er frustrerende å høre folk snakke så hjertevarmt om forebygging av barneran og ungdomskriminalitet, men så sparer de på småkronene på et tilbud til de samme unge. Det er vanskelig å ta politikerne på alvor nå, sier Fidjestøl.

Kutt hos Prosenteret

Også Prosentret må neste år leve med et kutt på 1,2 millioner kroner.

- Det er helt krise, det betyr at to stillinger mindre skal jobbe med en av de mest sårbare og utsatte gruppene i Norge, sier Ann Kristine Kirk, tillitsvalgt i Sykepleierforbundet og ansatt ved Prosentret.

- Å tro at dette ikke får konsekvenser, er helt urealistisk. Prosentret har gjennom 30 år vært et elsket tilbud fra en av de mest hjelpetrengende gruppene i samfunnet, det er svært beklagelig at politikerne vil ramme dem.

Privatisering

Byrådet har tidligere vedtatt at sju kommunale barnehager skal konkurranseutsettes, mens ti skal selges. Det er nå avklart hvilke barnehager som skal selges.

- Foreldre i barnehagene som rammes er rasende. De frykter nå at ansatte som har jobbet i deres barnehager gjennom en årrekke, og som er faglærte og flinke, skal slutte og begynne i andre kommunale barnehager. Ellers vil de miste flere hundre tusen kroner i pensjon, det er det som skjer når private overtar en kommunal barnehage, forklarer Moxnes.

else.gro@ommundsen@dagsavisen.no

«Å tro at dette ikke får konsekvenser, er helt urealistisk.»

Ann Kristine Kirk, tillitsvalgt i Syke­pleierforbundet og ansatt ved Prosentret.

Disse barnehagene blir private

Frydenlund, Smedbakken og Ospa i bydel Alna

Bjørnåsen og Asperud i Søndre Nordstrand

Rønningen og Grindbakken barnehage i bydel Vestre Aker

Konkurranseutsettingen vil omfatte rundt 100 ansatte og 400 barn.

Etter planen skal private overta driften i løpet av sommeren.

Kilde: OsloBy.no

Mer fra Dagsavisen