Populær: Sylvi Listhaug har klart å hanke inn kristne velgere, men neppe nok til at det vil ha mye å si, tror valgforskerne Frank Aarebrot og Anders Todal Jenssen.

– Stemmer på person, ikke parti

Kristensjarm: Valgforsker Frank Aarebrot mener Sylvi Listhaug har en tilsvarende tiltrekningskraft på de kristne som Carl I. Hagen hadde.

Professoren mener det ikke er tilfeldig at innvandrings- og integreringsministeren sendes til debattene hvor det er kristne velgere.

– Hun kjører den kristne profilen sin og har en tiltrekningskraft på disse velgere som Siv Jensen ikke har. Hun appellerer til de kristne på samme måte som Carl I. Hagen gjorde, sier han.

Aarebrot mener det er åpenbart at partiet driver en personvalgkamp mot det kristne miljøet.

– De stemmene går på henne som person, ikke partiet. Det er veldig pussig, spesielt når du ser på hvor opptatt disse personene er av for eksempel Israel, sier han.

Preker for døve ører

Argumentasjonen KrF-leder Knut Arild Hareide har brukt flere ganger ved å påpeke hvilke Frp-saker som er «ukristne», tror Aarebrot er til liten nytte.

– Han prøver å møte Listhaug med saker der Frp krasjer med kristne holdninger. Det spiller ingen rolle, så lenge de liker Listhaug.

Han tror derimot ikke at tautrekkingen mellom KrF og Frp vil ha noen større innvirkning på årets valgresultat enn det forrige.

– Det har vært slik lenge. Jeg tror heller at Listhaug er en større utfordring for Partiet De Kristne enn Kristelig Folkeparti, sier Aarebrot.

Liten effekt

Heller ikke Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU, tror Frp vil klare å stjele mange stemmer fra KrF under årets stortingsvalg.

– Dette har vært diskutert valg etter valg, men når det kommer til stykket viser det seg at velgerbevegelsen er veldig liten. Den kristne høyrefløyen i Norge er ikke så stor i utgangspunktet, og den har i noen grad allerede plassert seg i Frp. Jeg tviler på at det blir noen stor folkevandring mellom KrF og Frp i år, sier han.