Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide var i går på møte med alle de parlamentariske lederne på Stortinget. Foreløpig fortsetter imidlertid forhandlingene på komiténivå.

Statsråden inn i LTP-forhandlinger

Forsvarsministeren deltok på et hemmelig møte på Stortinget om langtidsplanen for Forsvaret. Samme dag ble Senterpartiet med igjen i forhandlinger med regjeringen og Ap.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Etter en uke med pause og ultimatum har drømmen om et bredt forsvarsforlik hengt i en tynn tråd. I går deltok alle de parlamentariske lederne, foruten SVs, i et hemmelig møte med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på Stortinget.

Overfor Dagsavisen opplyser Forsvarsdepartementet at Søreide var på Stortinget «for diverse samtaler om aktuelle forsvarspolitiske saker», men etter det Dagsavisen forstår handlet møtet om å lufte muligheten for å løfte forhandlingene om langtidsplanen opp på et parlamentarisk nivå, hvor alle partier fortsetter å forhandle sammen.

– Vi har en uformell samtale om det, sa parlamentarisk leder Trond Helleland (H) til Dagsavisen på veg ut av møtet.

– Det var helt uformelle samtaler. Nå foregår LTP-samtalene videre på komiténivå. Der er vi interessert i å ha samtaler med alle partier. Målet er å få en enighet om LTP, sier parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik.

Les også: Sp utfordrer Ap i kampen om Forsvaret

Senterpartiet inne igjen

KrF, Venstre og Senterpartiet har tatt en pause i forhandlingene om langtidsplanen. Hele forrige uke var det kun møter mellom Arbeiderpartiet og regjeringen. Bakgrunn for dette er at de tre store partiene mener de store investeringene til jagerfly, ubåt og overvåkingsfly må ligge fast, noe sentrumspartiene var uenig i. På fredag sa imidlertid Senterpartiets Liv Signe Navarsete til Dagsavisen at pausen er over for Sp – forutsatt de store partiene var villig til å komme dem i møte om investeringer til hær og heimvern.

I går formiddag var det et nytt forhandlingsmøte i utenriks- og forsvarskomiteen. Der deltok Sp sammen med Ap, Høyre og Frp.

– Er regjeringen og Ap på gli for å komme dere i møte?

– Det er et reelt ønske om å finne en løsning, men det er viktig at hær og heimevern styrkes, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagsavisen.

Vedum håper også KrF og Venstre blir med på «flere runder».

– De har et positivt engasjement for de samme sakene som oss, sier Vedum, som også har et ferskt landsstyrevedtak på hvor smertegrensen til partiet går: De vil avvise regjeringens forslag om å utsette investeringene i Hæren og Heimevernet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Foreningen «Vi venter»

Sp har dermed skilt lag fra de andre sentrumspartiene, som i går sto over forhandlingsmøtet. KrF sier de er et sted midt mellom Venstre og Sp:

– Vi er åpne for å bli med i forhandlingene, men foreløpig har det kun vært kontakt på uformelt nivå. Men vi er ikke en del av forhandlingene akkurat nå, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

– Hva må til for at KrF skal inn igjen?

– Det er naturligvis gjennomslag for de delene av planen vi har vært spesielt opptatt av: Et tydelig Nord-Norge perspektiv, Hæren spesielt og Heimevernet, sier Hareide.

Venstres Trine Skei Grande sier de fortsatt vil være med i forhandlingene, men da må det være rom for omprioriteringer og endringer.

– Vi avventer dem som sitter å forhandler, og at de åpner for at det kan gjøres endringer i planen, sier Skei Grande til Dagsavisen.

– Er dere ennå på gangen?

– Vi er med i foreningen «Vi venter», sier Grande.

Kommentar: Forsvarsfloke på Tinget (Arne Strand)