Statsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig

Frode Berg er i Litauen sammen med sin advokat og representanter for norske myndigheter. – Han kommer hjem så snart som praktisk mulig, sier statsministeren.

Av NTB-Kristan Aaser

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide kommenterte overleveringen av spionasjedømte Frode Berg fredag på en pressekonferanse samme kveld.

– Frode Berg er nå en fri mann. Han har sittet fengslet i to år før han ble benådet av Russland og utvekslet klokka 11 i dag, sa statsministeren.

Norske myndigheter kommer til å følge ham til Norge når han ønsker å reise hjem. Foreløpig er det uklart nøyaktig når det skal skje.

– Han kommer hjem så snart som praktisk mulig, sa Solberg

Ønsket ham velkommen

Solberg sa hun selv hadde snakket med Frode Berg, der hun ønsket ham velkommen hjem.

– Denne saken har vært en stor belastning for Frode Berg, hans familie og hans nærmeste. Han vil nå bli gjenforent med sin familie. Han har hatt to vanskelige år i fengsel, og det er godt at han nå er en fri mann, sa hun.

Berg ble møtt av den norske diplomaten Karsten Klepsvik og sin norske advokat Brynjulf Risnes da han krysset grensen mellom Kaliningrad og Litauen fredag formiddag, opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Det blir også sørget for nødvendig oppfølging, både med helsesjekk og utstedelse av pass til ham, sa hun.

Tett kontakt

Statsministeren sa at norske myndigheter ved ambassaden i Moskva har fulgt ham opp for å gjøre soningsforholdene hans best mulig.

– Ambassaden har hatt så tett kontakt med Berg som russiske myndigheter har tillatt, sa Solberg.

Søreide roste samarbeidet mellom Norge og Litauen i forbindelse med denne saken.

– Det er opp til ham når han vil reise hjem, men vi vil bistå ham hvis han har behov for det, og vi stiller til rådighet transport hjem hvis han ønsker det, sa hun.