Innenriks

Statsborgerskap: KrF for lovendring og foreldelsesfrist

KrF stiller nå seg bak forslaget som innebærer å endre loven, slik at folk ikke kan miste statsborgerskapet uten lov og dom.

Av Sofie Prestegård og Hanne Mauno

KrFs partileder Knut Arild Hareide og resten av KrFs stortingsrepresentanter besluttet dette under gruppemøtet i Stortinget onsdag ettermiddag.

Med det danner de flertall sammen med SV, Venstre, Ap, MDG, Senterpartiet for at saken går gjennom i Stortinget.

KrF-leder Knut Arild Hareide understreket at det å miste statsborgerskapet er en alvorlig sak, og at utlendingsforvaltningen ikke bør fatte slike vedtak alene.

– Vi ønsker å forbedre rettsgrunnlaget og ønsker bedre prosesser på dette, sier Hareide til NTB.

– Bør henge høyt

– I dag er det mulig å miste statsborgerskap kun gjennom et enkeltvedtak i UDI. Dette synes ikke KrF er betryggende, og støtter derfor forslaget om at dette kun bør skje gjennom dom, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal til Dagsavisen.

– Et norsk statsborgerskap bør henge høyt. Det gjør det også det i dagens lovverk. Da er det naturlig at man heller ikke kan fratas sitt statsborgerskap på en lettvint måte, mener Toskedal.

Mahad-saken

I dag er det slik at Utlendingsdirektoratet har myndighet til å tilbakekalle statsborgerskap.

Representantforslaget er jobbet med i flere måneder, men bakgrunnen for at saken nå har fått så stor oppmerksomhet er historien til bioingeniøren Mahad Abib Mahamud (30), som står i fare for å miste statsborgerskapet sitt. Han har bodd 17 år i Norge, men UDI mener det har vært på feil grunnlag og at han løy på asylsøknaden sin om hvor han kom fra. Han mener selv han kommer fra Somalia, UDI mener han kommer fra nabolandet Djibouti. Mange har reagert på at saker som denne kan tas opp så sent som 17 år senere. Det reagerer også KrF på.

– Derfor fremmer KrF et forslag om å utrede en foreldelsesfrist, som etter et gitt tidsrom avskjærer anledningen til å tilbakekalle et statsborgerskap, sier Toskedal.

–  Noe av det som har virket mest urimelig med de enkeltsakene som har vært beskrevet i media den siste tiden, er at sakene kommer opp så lenge etter at personen har ankommet Norge, sier Toskedal.

– Selv alvorlige forbrytelser vil i dag foreldes etter et visst antall år, som står i forhold til sakens alvorlighetsgrad. Bare de alvorligste forbrytelser, som terrorhandlinger og seksuelt misbruk av barn blir ikke foreldet. Det virker ikke rettferdig at menneskehandel og grovt bedrageri behandles mildere enn asyljuks.

Fri rettshjelp

KrFs stortingsgruppe tar også til orde for fri rettshjelp i denne typen saker, i og med at det å bli fratatt statsborgerskap er et vedtak av stor betydning for den enkelte.

– Dette er viktig for at alle skal kunne forstå sin rettsstilling, og fremme sin sak på en god måte, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann.

– I saker om tilbakekall av oppholdstillatelse etter utlendingsloven har man rett til fri rettshjelp. Tilbakekallelse av statsborgerskap er enda mer inngripende, og vil også innebære at personer mister oppholdstillatelsen i Norge. At det ikke gis fri rettshjelp i slike saker er et åpenbart hull i lovverket, sier Toskedal, som understreker at KrF ellers er helt klar på at det ikke skal være mulig å jukse seg til opphold eller statsborgerskap.

Mer fra Dagsavisen