Statsadvokat Inga Bejer Engh og statsadvokat Svein Holden i Oslo tingrett. De har begge måttet spørre ut ungdom om hva de så og hørte på Utøya 22. juli.

Statsadvokat imponert over overlevende

Det har vært mange sterke historier i retten denne uka fra unge AUF-ere som overlevde massakren på Utøya 22. juli.

Statsadvokat Inga Bejer Engh sier hun er imponert over ungdommene.

– Jeg er veldig imponert over styrken de viser, hvordan de klarer å stå i en slik tøff situasjon i en sak som denne og forklare seg så detaljert. Jeg synes det er flott at de klarer å forklare seg så bra, sier hun.

Positiv innstilling

Siden mandag har retten fått høre vitneforklaringer fra ungdommer som ble skadd på Utøya 22. juli, men som overlevde. Flere har imponert med sine sterke historier og med livsmotet og den positive innstillingen de har vist i retten.

Engh har vært med på å spørre ut flere av de skadde når de har avgitt sine forklaringer. Hun er imponert over hvor bra ungdommene forklarer seg.

Hun sier enkelte har grudd seg i forkant, og at hun da har prøvd å hjelpe og forberede dem så godt hun kan.

– Med dem som gruer seg veldig, har vi hatt et møte på forhånd hvor vi har snakket sammen og hvor vi har forklart dem hvordan det er. Det har gått veldig bra, forteller hun.

Retten tar fri 17. og 18. mai og dermed var onsdag rettssakens siste dag denne uka. Neste uke fortsetter forklaringene fra flere overlevende fra Utøya.

- Skyte seg selv

Et av vitnene som forklarte seg i dag, var en 22 år kvinne som ble skutt inne i Kafèbygget, og som klarte å rømme. Men da hun løp nedover brakk lårbeinet der hun var truffet. Dermed la hun seg ned på bakken, rundt 20 meter fra pumpehuset, i en forvridd stilling slik at Breivik skulle tro hun var død.

Hun lå og hørte at på at Breivik drepte 14 ungdommer ved pumpehuset.

– Jeg lå og håpet han skulle skyte seg selv, sa hun.

– Hver gang man hører om massakrer, er det jo det man hører – at gjerningsmannen til slutt skyter seg selv, sa 22-åringen.

– For hvert skudd, håpet jeg han satte det i seg selv. For hvert skudd håpet jeg det var over. Jeg var veldig redd hele tiden, sa hun.

Løp mot Lillesalen

Flere vitner beskrev hvordan ungdommene som oppholdt seg i spisesalen nærmest løp rett i døden da de løp mot lillesalen i kafébygget for å se hva som skjedde. Sju ungdommer ble drept i dette rommet alene, som var det første Breivik kom inn i.

– Breivik kommer inn døra og begynner å skyte. Da blir det full panikk. Mange av oss trekker inn mot veggen og hjørnet i rommet. Han fortsetter å skyte inn blant menneskene som løp i alle retninger, sa en 18 år gammel gutt. Heller ikke dette vitnet ønsker navnet sitt gjengitt av mediene.

Skutt to ganger

Sammen med en kamerat og flere andre fortvilte ungdommer, trengte de seg sammen inn i et hjørne. Med døde venner delvis oppå seg ble han selv skutt minst to ganger. Han overlevde ved å ligge fullstendig stille, mens kameraten ble drept av flere skudd i kroppen og hodet.

– Det var så mange som ble skutt at det dannet seg nesten et basseng av blod, som jeg ble liggende oppi. Jeg frøs veldig, sa den 18 år gamle AUF-eren da han vitnet i Oslo tingrett onsdag formiddag.

På spørsmål om hvordan Breivik framsto da han skjøt rundt seg i kafébygget, svarte 18-åringen «det var åpenbart en person som var emosjonelt ustemt».

– Hah, jeg lurte Breivik

Glenn Martin Waldenstrøm (20) fikk blikkontakt med Breivik inne i lillesalen, og beskriver ham i dag som forvirret og oppstemt samtidig. Mens blikket til massemorderen flakket fra side til side, hadde han et stramt smil om munnen, ifølge Waldenstrøm.

Da han så Breivik heve pistolen, tok han tak i en venninne og rev henne med seg ned på gulvet for at de skulle unngå å bli truffet. Han husker lite før han selv ble truffet av et skudd som gikk inn gjennom nakken på venstre side og ut rett under det høyre øyet.

– Da jeg leste avhørene av Breivik, så jeg at han hadde sett en person som lå på gulvet og blødde kraftig fra halsen. Jeg tenkte at det måtte jo være meg og fikk en sånn seiersfølelse i kroppen. Jeg tenkte «hah, jeg lurte deg», sa Waldenstrøm.

Han oppfattet verken lyder eller utsagn fra Breivik. Men dette gjorde Ingvild Leren Stensrud (17).

– Jeg hørte rop ute på teltplassen og tenkte at det måtte være noen som planla hvor de skulle løpe videre. Men da jeg i etterkant skjønte at det er bare var en person, tenkte jeg at det må ha vært kamprop, jubelrop, sa hun. (NTB)