Innenriks

Statoil-sjefenes gylne avtaler

Når Statoil-sjef Helge Lund blir pensjonist, fem år før alle andre, ser han ut til å kunne kose seg med 4,6 millioner kroner i året.

Også hans kolleger i konsernledelsen har sikret seg fete pensjoner, alle kan gå av før de fyller 67 år.

Til tross for tvungen lønnsnemnd mot oljestreiken, varsler fagbevegelsen omkamp om de ansattes tidligpensjonsordninger. Dersom ledelsens pensjonsordninger skulle legges til grunn, ville de vunnet fram: Statoil sparte bare i fjor nesten fem millioner til pensjonskassa konsernsjef Helge Lund skal leve av når han går av som pensjonist. Lunds (49) private pensjonskasse er for øvrig på 36,5 millioner kroner allerede i dag.

Blir Lund i jobben til han når pensjonsalder, som i hans tilfelle er ved 62 år, har han krav på 66 prosent av sin pensjonsgivende inntekt. Lunds fastlønn var i 2011 på 6,7 millioner kroner (bonuser kommer i tillegg).

Det gir en pensjon på 4,6 millioner kroner i året. Dessuten har Lund bare 15 års opptjeningstid, mot vanlige folks 30.

Mange millioner

Heller ikke konsernsjef Lunds kolleger i konsernledelsen trenger å spare så mye selv til pensjonisttilværelsen for å få det relativt romslig. Selskapet har så langt spart 165,5 millioner som skal betales ut som pensjon til de 9 konserndirektørene.

Det betyr at hele konsernledelsen har råd til en god porsjon smør i grøten også når de går av med pensjon.

To av konserndirektørene kan i likhet med Lund gå av når de blir 62, uten å få kuttet inntekten sin. En tredje har rett til det samme, under «særskilte betingelser». Fire av direktørene må jobbe litt lengre, men kan ta med seg full pensjon når de blir 65 år, noe som er to år før vanlig pensjonstid, både for Statoils ansatte på land og for arbeidstakere generelt.

Pensjonsreformen

Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil skriver i en epost til Dagsavisen at Statoil har endret sin tidligpensjonsordning som en oppfølging av pensjonsreformen.

Han skriver videre at det ville være «galt av Statoil» som er en «betydelig arbeidsgiver» å ikke følge opp pensjonsreformen som gjennomføres for andre arbeidstakergrupper, men dette gjelder altså ikke for individuelle avtaler.

Han viser til at de ansatte fortsatt har full anledning til å gå av ved 62 år, men at ««i samsvar med pensjonsreformen vil tidlig avgang gi noe redusert pensjon». Han legger til at konsernledelsens avtaler er markedsbaserte og framfothandlet mellom to parter, og at kompensasjonen til konsernledelsen i Statoil ikke avviker fra det som er vanlig i andre sammenlignbare selskaper.

Lederlønnsfest

Skulle de bekymre seg over at pensjonsutbetalingene ikke er gode nok, har hele Statoils ledelse også gode muligheter til å legge av litt penger fram til de går av med pensjon. Til sammen tjente de ti personene i Statoils konsernledelse 58,4 millioner i fjor.

På tross av at regjeringen har vedtatt at lederlønnsfesten må bremses, økte Statoil-sjefen lønna med hele 700.000 fra 2010 til 2011. Nest best betalt er sjefen for Statoils internasjonale virksomhet, Peter Mellbye, som fikk utbetalt 5,8 millioner kroner i lønn og bonus i fjor. Hans totale pensjonspott er på svimlende 41,7 millioner kroner.

Statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet sier i en kommentar til Dagsavisen at regjeringen har gitt tydelig uttrykk for at den forventer moderasjon i lederlønnsutviklingen i selskaper med statlig eierandel. Han viser til at det er styrenes ansvar å gjennomføre dette i praksis.

- Dette har Statoil blitt gjort kjent med gjennom reviderte retningslinjer for ansettelsesvilkår for ledere i statlige foretak og selskaper. Dette er også meddelt selskapet i brevs form fra statsråden samt gjennom protokolltilførsel ved behandling av lederlønnserklæringen på tidligere generalforsamlinger i Statoil, skriver han.

Mer fra Dagsavisen