Innenriks

Statoil kjøper skifergassområde

Betenkelig og forbundet med risiko, er Bellonas kommentar til på Statoils oppkjøp av nye områder for skifergass i USA.

Statoil kjøper rundt 280 kvadratkilometer av Marcellus-formasjonen i USAS. Prisen for skifergassområdet er 590 millioner dollar.

Prislappen på over 3,3 milliarder norske kroner gjør samtidig Statoil til operatør i området. Oljeselskapet vil dermed være operatør i alle de viktigste skiferområdene i USA, opplyser selskapet.

Tar en risiko

– Jeg mener det er betenkelig, både miljømessig og kommersielt, sier fagrådgiver Karl Kristensen i Bellona til NTB.

Miljøstiftelsen mener Statoil tar en risiko som er oppsiktsvekkende når mange av miljøutfordringene er kjente faktorer.

– Vi vet at skifergass er forbundet med uavklarte miljøutfordringer, både med hensyn til forurensning av grunnvann og med tanke på giftige og brannfarlige lekkasjer til overflaten, understreker Kristensen. Han er utdannet cand.scient. med hovedfag i biokjemi.

Arealene som Statoil nå har kjøpt ligger i de mer væskerike delene av Marcellus-området i Ohio og West Virginia. Oljeselskapet har vært involvert i Marcellus siden 2008 gjennom en allianse med Chesapeake Energy Corporation.

Marcellus

Arealene som Statoil nå har kjøpt, ligger i de mer væskerike delene av Marcellus-området i Ohio og Vest- Virginia. Oljeselskapet har vært involvert i Marcellus siden 2008 gjennom en allianse med Chesapeake Energy Corporation.

– Statoil gikk tidlig inn i skiferområder og har over tid bygget opp en mangfoldig portefølje i noen av de mest attraktive områdene i USA. Vi er allerede operatør i Bakken, vi er i rute i forberedelsene for operatørskap i Eagle Ford neste år, og med denne transaksjonen vil Statoil bli operatør også i Marcellus, sier Torstein Hole, direktør for Statoils landbaserte virksomhet i USA.

Tidlige anslag over det forventede utbyttet fra de 280 kvadratkilometerne ligger på mellom 300 og 500 millioner fat oljeekvivalenter. Nåværende egenproduksjon er om lag 5.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Øker kapasiteten

Med oppkjøpet i Marcello-formasjonen følger Statoil sin langsiktige strategi for å utvide porteføljen av landbaserte operasjoner og øke produksjonskapasiteten i USA.

I 2010 kjøpte Statoil et område i det væskerike skiferområdet Eagle Ford i Texas, og til neste år vil oljeselskapet bli operatør av en andel på 50 prosent av Eagle Ford.

I 2011 ble de eier og operatør av lisenser i formasjonene Bakken og Three Forks i Nord-Dakota og Montana gjennom oppkjøpet av Brigham Exploration.

– Den utviklingen vi har sett innenfor skifergass har gjort at Nord-Amerika på få år har gått fra å planlegge for import av store mengder LNG til å bli selvforsynt med gass i et hundreårsperspektiv. Dette er positivt også fra et miljøperspektiv ved at gass nå i større grad erstatter kull i energiforsyningen, noe som bidrar vesentlig til at CO2 utslippene i USA går ned, sier informasjonssjef for internasjonal sokkel i Statoil, Bård Glad Pedersen, til NTB.

– Miljømessig forsvarlig

Utvanning av skifergass har vært sterkt kritisert på grunn av miljøhensyn og Statoil har fått kritikk for sin satsing på denne produksjonsmåten tidligere. Bård Glad Pedersen mener på sin side at det er fullt mulig å unngå miljøskader.

– Som ved annen utvinning av olje og gass, er det viktig at operasjonene gjennomføres slik at vi unngår skade på miljøet. Vi er enige med amerikanske myndigheter som slår fast at denne virksomheten kan gjennomføres på en miljømessig forsvarlig måte og mener at vi gjennom skikkelig avslutning og sementering av brønnene kan unngå lekkasjer, sier han.

Mer fra Dagsavisen