Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes (i midten) og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg har nettopp levert Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag sine felles krav til staten til forhandlingsleder for staten Leif Forsell (th) Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statens tilbud til bøndene er klart

Statens forhandlingsleder Leif Forsell mener bøndenes krav i jordbruksoppgjøret var umusikalske. Fredag skal han selv slå an tonen.

 

Statens tilbud til bondeorganisasjonene legges fram klokken 11 fredag. Forhandlingene skal etter planen være avsluttet 15. mai, men det er et åpent spørsmål om fristen blir nådd eller om partene i det hele tatt blir enige.

Avstanden var i alle fall stor da Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlaget la fram kravene sine i forrige uke.

– Når melodien som spilles ellers i samfunnet er moderasjon, så er ikke dette kravet spesielt musikalsk. Vi har et krevende utgangspunkt for årets jordbruksoppgjør, konstaterte Forsell.

Les også: - Stortinget har slått fast at til og med bonden fortjener ferie

Han viste til at kravet som har en totalramme på 1,45 milliarder kroner, innebærer en inntektsvekst på 9 prosent. Til sammenligning har årets lønnsoppgjør i privat sektor en ramme på 2,4 prosent.

Forsell fant det ekstra problematisk at kun 150 millioner kroner av kravet skal hentes inn ved prisøkninger og at godt over 1 milliard kroner dermed må dekkes inn ved budsjettstøtte, altså rene subsidier fra staten.

– En økning på rundt 1 prosent i målprisene er den laveste på veldig mange år, kanskje så mye som ti år, sa Forsell.

Les også: Dale: – Vi har flyttet bunnplanken

(NTB)