Kan stille opp: Finansminister Sigbjørn Johnsen følger med på uværet Frida. Foto: Arne Ove Bergo

Staten vurderer å ta Frida-regningen

Uværet Frida har kostet 150 millioner kroner så langt. Finansminister Sigbjørn Johnsen tar kanskje regningen.

Det er kommet inn rundt 1.500 skademeldinger til forsikringsselskapene etter at uværet Frida rammet Buskerud denne uka. Kravene er så langt på 150 millioner kroner, men vil trolig bli mye høyere.

Vann i kjellere

Mye flom og store nedbørsmengder flere steder har gjort store skader på mange eiendommer den siste uka. Særlig Øvre Eiker, Nedre Eiker og Modum er hardt rammet.

Ifølge tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) er erstatningskravene så langt kommet opp i drøyt 150 millioner kroner. FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

- Tallene vil trolig stige de neste dagene, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO til NTB.

Hun oppfordrer alle til å kontakte forsikringsselskapet sitt så fort de kan.

- Både større og mindre skader er meldt inn. Men en god del av skadene er svært omfattende. Mange av skadene skyldes vann som har trengt inn i kjellere, sier Neverdal.

 

Staten kan stille opp

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier regjeringen følger med på uværet, som blir våtere og dukker opp oftere. Han sier forsikringer i hovedsak må dekke ødeleggelsene, men at staten kan ta regningen i enkelttilfeller.

- Vi har i Norge forsikringer som dekker ødeleggelser når naturen virkelig slår på stortromma. Så har vi enkelte tilfeller, som etter flommen i fjor, der staten også stiller opp. Men det er litt avhengig av den enkelte situasjon, sier han til Dagsavisen.

Johnsen viser til at staten tok deler av regningen da Gauldalen ble rammet av flom for ett år siden.

- Den gang var det også store ødeleggelser i Gudbrandsdalen. Vi vurderer statlig bistand når det blir store ødeleggelser, sier Ap-politikeren.

samfunn@dagsavisen.no