Sport

Startskudd for løpetida

Når Sentrumsløpet ruller i gang i morgen, er det årets første joggemønstring. Men det vi får se, er et konsentrat av byens sprekeste.

Nordmenn melder seg på mosjonsløp over hele verden, fra jogging i Central Park, Stockholm og Berlin maraton, Nordmarkstravern, Grefsenkollen opp, Besseggløpet og Spitsbergen og New York maraton for å nevne noen få.

Men sesongen starter for 8.000 av disse på Karl Johans gate i morgen ettermiddag. Det 10 kilometer lange Sentrumsløpet er startskuddet for den lange sesongen med joggesko og mosjonsklær. Som nesten alle andre løp, merker også dette løpet stigende interesse. Da det første løpet ble arrangert i 1981, var det 1.500 deltakere på start. I fjor var det 7.000. I morgen venter man kanskje tusen til.

Lagt om løypa

Det er idrettslaget BUL som står for arrangementet. Traseen gjennom Oslo sentrum er noe endret i år etter bombeattentatet i regjeringskvartalet. Men løypa går i hovedsak til Frognerparken og tilbake igjen til byens hovedgate. Hit kommer både toppløpere og mosjonister. Sentrumsløpet hadde sin topp i 1988 med over 15.000 deltakere, nå setter man et tak på 10.000 for å sikre kvaliteten på arrangementet.

- På 80-tallet var det flest joggere, nå er det flest løpere, sier joggeveteran Kjell Austlid om den mulige forskjellen på de to joggebølgene nå og for 25 år siden.

I fjor vant kenyaneren Hillary Kipchumba (bosatt i Steinkjer) på sterke 29.19. Men flertallet kjemper først og fremst mot seg selv.

I tillegg til milløpet for alle over 12 år, arrangeres det en 600 meter for barn.

Motbakkeløp

Når Sentrumsløpet er ferdig, er det tidenes løpsmeny som brer seg ut over landet. Her i byen er det Oslo maraton som avslutter moroa 22. september.

En ny tendens de siste årene er alle motbakkeløpene som har etablert seg. Bare i Oslo har vi fått «Grefsenkollen opp», «Skjennungstua opp» og løp i Tryvannskleiva. Klassikeren «Skåla Opp» i Loen, 1.800 meters stigning på 8 kilometer, er allerede fulltegnet i konkurranseklassen.

- Vi fryder oss over alle disse arrangementene, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen, som håper mangfoldet i typen løp også får flere nye deltakere til å prøve seg.

Mer fra Dagsavisen