Innenriks

Starter landsdekkende organisasjon mot bompenger

Målet til «Bomfritt Norge - NOK er NOK» er å bli hørt.

Av Elisabeth Bergskaug/ ABC Nyheter

9. september i fjor ble organisasjonen «Bomfritt Norge - NOK er NOK» stiftet av Sigurd Sjursen, leder av Facebook-gruppa med samme navn.

Siden oppstart har organisasjonen jobbet aktivt med å få flere støttespillere med på laget for å dekke hele landet.

– Helt siden oppstart har det vært jobbet i kulissene for å finne aktuelle samarbeidspartnere/avdelinger rundt om i Norge, sier Jan Ove Sikveland, nestleder og pressetalsmann for Bomfritt Norge i en pressemelding.

Bomfritt Norge er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som jobber mot alle bompengeordninger i Norge. Blant annet skal de fremme kampen mot høye takster i landets mange bomstasjoner.

rganisasjonen blir delt inn i fem regionale underorganisasjoner, en for hver landsdel.

Nå har organisasjonen fått Oslo og Østlandet med på laget.

Aktuelt: Regjeringen lover lavere bompengebelastning – Ap er skeptiske

Vil rendyrke engasjement mot bompenger

Cecilie Lyngby startet Facebook-gruppen «JA til miljø, NEI til økt bompenger» i mai 2017. I dag har gruppen mer enn 42.000 medlemmer, og
har blitt den største protestgruppen mot bompenger med base på Østlandet.

Lyngby har takket ja til å inngå samarbeid med Bomfritt Norge, og blir leder for Bomfritt Østlandet.

– Det har vært noen forventninger i gruppa om å etablere et parti mot bompenger i Oslo. Jeg har virkelig gått inn i meg selv for å finne ut om det var noe jeg ville være med på. Jeg har tenkt over hva jeg brenner for og hva jeg står for. Jeg brenner for denne ene saken, og jeg vil rendyrke engasjementet mot bompenger. Derfor vil jeg heller bidra i denne organisasjonen enn å danne et parti hvor jeg også må engasjere meg i saker jeg ikke kan noe om, sier Lyngby til ABC Nyheter.

Hun kan likevel røpe at andre aktive gruppemedlemmer jobber med etableringen av et parti.

Samleside: Les ABC Nyheters artikler om bompenger her

Tar avstand fra hærverk og hets

Bomfritt Norge ønsker å jobbe aktivt opp mot kommuner, fylker og Stortinget, og er fornøyd med å etablere en base i hovedstaden, tett på Løvebakken. Lyngby ser fram til å diskutere med både lokale og nasjonale politikere.

– Landsdekkende organisasjoner kan få delta på politiske høringer. Der kan vi få si vår mening på lik linje med NAF og andre aktører i bransjen. Hovedpoenget er å bli hørt og få snakke på vegne av våre medlemmer. Sammen blir vi sterkere og får mer tyngde og kraft, sier hun.

Oslo-kvinnen er opptatt av å diskutere sak og ikke person. Hun har tro på demokrati og dialog som beste virkemidler, og tar avstand fra hærverk, hets og personangrep.

– Det er mange grupper på Facebook mot bompenger som tillater publisering av ganske grove ting. Det tar jeg avstand fra. Selv er jeg en streng administrator, og har blokkert over 6000 personer fra gruppa. Vi må diskutere sak og forholde oss til den. Så får vi heller være enige om å være uenige i sak, sier Lyngby.

Bomfritt Norge vil snart åpne for medlemskap.

Flere saker om bompenger:

Saken ble først publisert hos ABC Nyheter.

Mer fra Dagsavisen