Innenriks

– Starter for få bedrifter

Næringsminister Monica Mæland (H) vil ikke tenke på hvor mange jobber som blir borte. Viktigst er heller å legge til rette for at de nye kan skapes.

– Jeg er opptatt av hvilke jobber vi skal ha, ikke hvilke jobber vi skal miste, sier Mæland til Dagsavisen RA.

Svaret kommer etter spørsmål om hvordan hun stiller seg til spådommene om hvor mange jobber i oljesektoren som vil forsvinne i årene som kommer.

Jobber forsvinner

Mens DNB Markets har slått fast at nær 22.000 oljejobber allerede er borte, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank at opp mot 50.000 jobber kan forsvinne.

Investor Jens Ulltveit-Moe går enda lenger, og uttalte nylig til VG at han tror to tredjedeler av landets oljejobber er historie om noen år.

– Jeg trenger ikke spekulere rundt det. Vi kommer til å ha mange jobber innenfor olje og gass fortsatt, men vi vil måtte skape nye arbeidsplasser i nye selskaper. Derfor jobber vi med en gründerplan, for å få flere til å starte egen bedrift, sier næringsministeren.

Vil ikke peke ut vinner

De siste ti årene har Mæland registrert en nedgang i antall nye bedrifter. Å satse på gründerne – slik flere av bedriftene som var til stede på gårsdagens møte også pekte på – er nøkkelen til suksess, mener hun.

– Vi starter for få vekstkraftige bedrifter. Der har vi det største potensialet. Men jeg vil ikke peke på hvilken næring som blir framtidens vinner. Jeg tror vi har mange av dem. Det tror jeg er bra, vi legger ikke alle eggene i én kurv.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Gründerpott snart tom

Til stede på gårsdagens møte var også Innovasjon Norge. Kari Holmefjord Vervik, nestleder i Innovasjon Norge Rogaland, forteller at det snart ikke er mer midler igjen til ferske gründerspirer som ønsker tilskudd i år.

– Vi har bevilget like mye til nå i år som vi gjorde i hele fjor. 44 prosent av søknadene til etablerertilskudd får avslag, mot 26 prosent i fjor.

Holmefjord Vervik ser nærmest utelukkende positivt på tilstrømningen av potensielle gründere. Det er imidlertid én ting hun ser for seg endret framover.

– Jeg tror vi med fordel kan jobbe mer opp mot etablerte bedrifter, ikke bare gründere.

Lov å gå på trynet

Sandnes-varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) er lei av krisesnakket i Stavanger-regionen.

Under møtet ga han beskjed til næringsministeren om hvordan han mener omstillingsprosessen bør ha rom for prøving og feiling.

– Det må være lov å gå på trynet. Det må være lov å gå konkurs, sa han.

Mer fra Dagsavisen