Nyheter

Står ved Ahus-kritikk

I sin endelige avgjørelse står Fylkeslegen fast på at Ahus ikke drev forsvarlig ni måneder i fjor. Nå sier sykehusdirektøren unnskyld.

Nesten kontinuerlig underbemanning, og overbelegg av pasienter. Enormt arbeidspress på akuttmottaket, og høy vikar- og overtidsbruk. I tre saker var Ahus‘ behandling av pasienter som senere døde preget av «mangelfull pleieoppfølging».

Dette var blant konklusjonene da Fylkeslegen fattet sin endelige avgjørelse i går. Brevet til sykehuset inneholder til dels krass kritikk, og fylkeslege Petter Schou legger ikke skjul på hvordan han vurderer situasjonen i 2011:

Frikjente seg selv

«Grunnen til at ting stort sett går bra - på tross av situasjonen - er at man nesten alltid har å gjøre med dedikerte helsepersonell som uansett ikke ønsker å ramme enkeltpasienter og som yter en arbeidsinnsats ut over hva man med rimelighet kan forvente», står det blant annet å lese i brevet.

Hulda Gunnlaugsdottir, administrerende direktør ved Ahus, skrev for to uker siden i sitt endelige svarbrev til fylkeslegen at hun «ikke finner grunnlag for å hevde at driften har vært medisinsk uforsvarlig» og at «pasientene er godt ivaretatt i prosessen». I går valgte direktøren i en pressemelding å si unnskyld til pasienter og pårørende ved sykehuset.

Gerd Løkken mistet ektemannen Thor A. Løkken på Ahus i oktober i fjor. Ahus har fått sterk kritikk i forbindelse med dødsfallet.

- Jeg syns det er positivt at kritikken blir stående ved lag. Vi har vært i møte med Gunnlaugsdottir, og vi fikk en beklagelse. Men legen der ga også uttrykk for at han mente mannen min ville dødd uansett. Det syns jeg var drøyt å svelge, når han faktisk ikke fikk behandling. Jeg syns det er bra at hun nå unnskylder, sier Løkken.

Kritisk til tallrot

I den siste tilbakemeldingen fra Ahus fikk fylkeslegen presentert nye tall som viste at det var flere ansatte på jobb i 2011 enn tidligere kjent. Fylkeslegen er i rapporten kritisk til tallrotet, og skriver at tilsynet er avhengig av at sykehus gir riktige opplysninger de kan basere seg på.

- Vi har fått tall som setter dem i et bedre lys. Men det hjelper ikke om lederne har det bra, hvis pasienter og ansatte ikke har det, sier fylkeslege Petter Schou.

Han mener det ikke er holdepunkter for å si at Ahus er utrygt i dag.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen