Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen. FOTO: MIMSY MØLLER

Står på sitt om eiendomsskatt

Raymond Johansen (Ap) står fast på at det er urimelig av SV å tro at deres skattemodell skal trumfe Aps. Det er under 50 timer igjen til valglokalene stenger.

– Kan ikke dere to sitte over hverandre så får jeg tatt et fint bilde av dere, sier Johansens presseansvarlig.

– Det er mye regi i detta valgkamplivet. Fy fader jeg gleder meg til å bare være for meg sjøl, sette meg i lyngen akkurat som jeg vil, utbryter byrådslederkandidat Raymond Johansen-

Akkurat dette intervjuet har Johansen, i likhet med de andre toppkandidatene i Oslo fått tatt regien på møtested. Johansen har valgt bokhandelen Eldorado. Mellom 1928 og 2012 var det kino her.

– For meg er dette Eldo, og det var her kameratene mine og jeg dro da vi først fikk lov til å dra ned til byen. Da tok jeg og gutta T-banen fra Tveita på Hellerud hit for å gå på kino. Da så vi ofte actionfilmer, og litt skrekkfilmer. De seriøse filmen gikk jo på Gimle.

LES OGSÅ: Slik kan det nye bystyret bli

Hamrer løs

Den tidligere partisekretæren er for alvor tilbake i den lokale manesjen. Johansen har ikke bare hamret løs mot høyresiden gjennom valgkampen, men også resten av venstresida har han gjort sitt for å sette på plass. Aps toppkandidat gikk på forsiden av Dagsavisen og garanterte for Aps innretning på eiendomsskatten. Det vakte reaksjoner i SV. Marianne Borgen, som er SVs 1.-kandidat i Oslo mener dette skal forhandles om etter valget. Men Johansen mener resten av venstresida kan finne en annen byrådslederkandidat hvis de ikke vil stille seg bak Aps innretning.

– Nå er det bare SV da. Rødt er jo enig med vår modell. Det er jo ganske urimelig å tro at i en av de viktigste valgkampsakene så vil det ene partiet, som er mye mindre, få dominere og få det gjennom. Jeg har lyst å være veldig tydelig på det. Jens Stoltenberg var veldig tydelig på det da han ble statsminister i 2005 at det var skattenivået for 2004 som gjaldt ut perioden. Det var viktig å gi det signalet. Det handler om forutsigbarhet overfor velgerne. Det er ikke forhandlingsbart.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Ikke arrogant

– Nei. Jeg mener velgerne fortjener tydelige politikere. Jeg er den eneste byrådslederkandidaten på venstresida. Det er ingen andre. Vinner vi blir jeg byrådsleder, og noen ting må en være veldig tydelig på. SV vet også selv svært godt at deres oppslutning tilsier at de ikke kan trumfe igjennom sin modell, uansett hvor mye høyresiden prøver å skremme med det.

Hvor er kuttplanen?

Ifølge Dagens Næringsliv har en sentral Ap-kilde beskrevet Oslo en prøvestein for Arbeiderpartiet. Klarer de å vinne valg med eiendomsskatt i hovedstaden kan de også gå til valg på å øke skattene i 2017. Det mener Johansen er tomme spekulasjoner.

– For det første har 355 kommuner eiendomsskatt i dag. 79 av 119 Høyre-kommuner har eiendomsskatt. Høyre-byrådet i Bergen sa de fjerna den, men innførte den igjen og det var et mye mer radikalt forslag enn vårt. Så det blir rimelig spekulativt og egentlig ganske fjollete.

– Trenger pengene

Johansen er tydelig på hvorfor han mener eiendomsskatten er nødvendig.

– Dette er rett og slett for at vi må ha de pengene for å få til det krafttaket som trengs for de eldre, sier Johansen.

Nå mener han Høyre må komme med kuttlisten si, for å vise hvordan de skal finansiere flere ansatte i eldreomsorgen.

Store endringer

Det er ikke bare eldreomsorgen Raymond Johansen ønsker å endre på om han får makten i Oslo.

– Det første jeg vil gjøre er å fjerne forbudet mot å bygge kommunale barnehager med et pennestrøk. Det er jo helt vanvittig. Så vil jeg ha en gjennomgang av etatene og få fart på planprosesser. Så vil jeg ta en gjennomgang av alle byrådsavdelingene, og gjøre store endringer. Det vil være store endringer på ansvarsområder, og jeg kommer til å velge rundt meg veldige tydelige politikere som skal kommunisere med byens befolkning på en helt annen måte.

LES OGSÅ: Dette mener Oslos rikinger om eiendomsskatt

Mitt sted i Oslo

  • Dagsavisen møter partienes førstekandidater i Oslo på et sted i byen som er spesielt for dem og deres politiske visjoner.
  •  Tidligere har vi møtt:

Sosialistisk Venstrepartis Marianne Borgen oss med til Tøyen skole.

Senterpartiets Aisha Naz Bhatti ved Hvervenbukta.

Rødts Bjørnar Moxnes på Ekeberg Rideskole

Høyres ordfører Fabian Stang i Rådhuset

Carl I. Hagen, Frps listetopp, på Aleris

MDGs toppkandidat Lan Marie Berg i Dronning Eufemias gate