Innenriks

Stang sørget for stengevedtak

Oslos folkekjære ordfører Fabian Stang spilte en avgjørende rolle i en prosess som kunne hindret bombeangrepet.

22 juli-kommisjonens rapport avdekker et høyt politisk spill om terrorsikring i Oslo mange år før bomben sprang. Politidirektoratet (POD) hadde i 2004 utarbeidet en risikoanalyse som rystet de få som fikk innsikt i den. Blant annet viste analysen hvilke skader som ville oppstå dersom noen sprengte en ett tonn tung bombe utenfor regjeringsbygget.

Trakk ut i tid

- Daværende politidirektør Ingelin Killengreen kontaktet meg i begynnelsen av 2008, få måneder etter at jeg ble ordfører. Jeg ble også innkalt til møte hos statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Statsministerens kontor (SMK). Det lille jeg fikk vite av terroranalysen var såpass dramatisk at jeg synes det ville vært helt feil av meg å ikke gjøre absolutt hva jeg kunne for å få regjeringskvartalet sikret, sier Stang som klarte å overbevise et flertall i bystyret om nødvendigheten av å vedta stenging av Grubbegata. Men tross vedtaket ble gaten likevel ikke stengt umiddelbart.

- Jeg stolte på at regjeringen ville følge opp. Etter 22. juli har jeg slitt med dårlig samvittighet for at jeg ikke tok kontakt med regjeringen for å purre på stengningen, for å undersøke hvorfor det ikke ble gjennomført midlertidige sperretiltak, sier Stang til Dagsavisen. Som ordfører ble han en samlende faktor i osloborgernes sorg og fortvilelse etter tragedien.

- Vi skal straffe morderen med mer åpenhet og mer demokrati, sa Stang etter drapene, og fikk i likhet med statsministeren og kongen ros for hvordan han håndterte krisen på.

Hadde ikke innsikt

På tross av at saken om foreslått stenging hadde versert i Rådhuset i flere år hadde verken Stang eller bystyrerepresentantene fått noen innsikt i alvoret i situasjonen.

- Vi var ikke blitt informert fordi POD og SMK anså det som viktig å hemmeligholde hvilke skader en terrorist kunne påføre samfunnet, sier Stang som gikk systematisk til verks.

- Jeg måtte tenke på bystyreflertallet og tok kontakt med enkelte av mitt partis bystyrerepresentanter. Overfor dem ga jeg klart uttrykk for det alvor jeg oppfattet ved situasjonen, og oppfordret dem til å stemme for å stenge Grubbegata. Noen ganger er det tydeligvis en fordel å være ordfører, for jeg ble hørt av et flertall i bystyret i den aktuelle situasjonen, sier Stang. Byutviklingskomiteen snudde 14 dager etter og ba bystyret vedta stenging av Grubbegata. Ytterligere to uker senere, den 27. februar 2008 gikk bystyret inn for å stenge gaten. 22. juli-kommisjonen skriver følgende:

«I februar 2008 var således den demokratiske prosessen vedrørende hovedspørsmålet om stenging eller ikke stenging av gaten avsluttet, og man skulle forvente at gaten - innenfor relativt kort tid - ble stengt. Slik gikk det ikke.»

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen