Stadig vanskeligere å skjule utenlandsformuer

Nettet snører seg inn rundt folk som har skjulte formuer i utlandet. Fra 30. september får norske myndigheter bank- og investeringsopplysninger fra 103 land.

 

I løpet av få dager vil skatteetaten dermed kunne se hvor mye penger nordmenn har plassert i blant andre store finanssentre som Sveits, Singapore og Hongkong.

Ordningen med å utveksle finansopplysninger ble innført i fjor, men da var kun 49 land med. Fra slutten av måneden utvides den med 53 nye land, som har meldt seg inn i det såkalte Common Reporting Standard (CRS).

Personer som ikke har fortalt skatteetaten om sine verdier i utlandet, kan søke om såkalt frivillig retting på eget initiativ. Men tiden for å gjøre opp for seg er i ferd med å renne ut.

– Det er viktig å ikke vente med å kontakte skatteetaten. Det er vanskeligere å få innvilget frivillig retting etter at vi har mottatt opplysninger via CRS. Vi oppfordrer alle som har uoppgitte inntekter eller formue om å ta kontakt, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

I løpet av fjorårets utveksling fikk skatteetaten opplysninger om 115.000 kontoer, med et samlet beløp på over 150 milliarder kroner, som tilhører personer og selskaper som er skattepliktig i Norge. Mye av verdiene var allerede innrapportert til skatteetaten. (NTB)