Innenriks

Stadig flere menn rammes

Spiseforstyrrelser er ikke bare en jentelidelse. Minst én av ti rammede er gutter og menn. I det siste har et nytt fenomen dukket opp: Birken-slankerne.

Rundt 50.000 norske kvinner under 45 år lider til enhver tid av spiseforstyrrelser, ifølge Folkehelseinstituttet. Men sykdommen er ikke forbeholdt kvinner.

Minst én av ti med spiseforstyrrelser er menn. Ernæringseksperter frykter antallet er langt høyere.

Jukser med mat

- Folk tror at spiseforstyrrelser er en jentegreie. Det gjør at mange gutter ikke oppdages i helsevesenet og at helsepersonell misforstår symptomene deres. Dessuten føler guttene enda mer skam fordi dette er forbundet med en jentelidelse. Vi må få øyene opp for at det er mange gutter som jukser med mat, oppfordrer Jorunn Sundgot-Borgen, idrettsprofessor og en av landets fremste forskere på ernæring og vekttap.

Guttetrend

Ingen vet nøyaktig hvor utbredt lidelser som anoreksi, bulimi og tvangsspising er blant gutter og menn. Anslagsvis rammer sykdommen en halv til én prosent. Blant mannlige landslagsutøvere på junior- og seniornivå har åtte prosent spiseforstyrrelser, viser en undersøkelse utført ved Norges idrettshøgskole for noen år tilbake.

Til tross for få tall, enes forskerne om at spiseforstyrrelser er en økende trend hos det mannlige kjønn.

- Internasjonal forskning tyder på at andelen har økt. Det er blitt et sterkere søkelys på kroppssammensetning. Du skal ikke bare være slank, men ha riktig fasong. Før så vi avkledde kvinnekropper på plakatene, men nå er det i stor grad menn. Det er klart definert hvordan mannskroppen skal se ut: deffa, muskuløs og veltrimmet. Før hadde vi flere typer, sier Sundgot-Borgen.

Hun mener det er mer komplisert for menn enn kvinner å oppnå kroppsidealet.

- Kvinnene kan «bare» slanke seg, mens menn skal være både tynne og muskuløse. I teorien må du spise mer enn du trenger for å bygge muskler, så dette strider mot hverandre, påpeker ernæringseksperten.

Mange i risikosonen

Ifølge Sundgot-Borgen plages gutter og menn i hovedsak av bulimi og overspising. De fleste blir syke når de er mellom 18 og 20 år, men for noen starter problemene allerede i elleveårsalderen.

- De begynner å klusse i forbindelse med puberteten. Det finnes ikke aksept for valpefett. Guttene står og speiler seg og sjekker biceps allerede i elleve-tolvårsalderen, forteller hun.

Årsakene til spiseforstyrrelser kan være rent kosmetiske, mer har ofte bakgrunn i dypere problemer og livskriser. En undersøkelse fra 2004 viser at 20 prosent av gutter mellom 12 og 18 år var i risikosonen for å utvikle spiseforstyrrelser. Dessuten oppga halvparten at de var misfornøyde med egen kropp.

- Vi så at risikoen økte med alderen. Disse guttene var i overkant opptatt av mat og vekt, var misfornøyde med egen kropp og hadde et usunt spisemønster. Det blir sykelig først når denne overopptattheten overskygger alt annet og begrenser livskvaliteten, sier Solfrid Bratland-Sanda, forsker bak undersøkelsen og førsteamanuensis ved Høgskolen i Telemark.

Birken-hysteri

Men det er ikke bare de unge som sliter. Samtidig som deltakelsen i blant annet Birkebeinerrittet og Oslo maraton har skutt i været, har Sundgot-Borgen erfart at stadig flere menn i 40- og 50-årene får spiseforstyrrelser.

- I det siste har jeg sett at en høy andel menn som deltar i lengre løp og sykkelritt utvikler spiseforstyrrelser. Når stadig flere deltar i disse idrettsarrangementene, er det naturlig at flere ønsker å gjøre noe med kroppen sin i prestasjonsøyemed, sier Sundgot-Borgen.

Trener seg syke

Noen ender opp med å trene seg syke.

- Dette er de som i voksen alder skal begynne å trene og som ofte har en god mage. Når du skal sykle Birken, tjener du mye på å fjerne de fire eller ti kiloene du måtte ha ekstra, men de fleste vil trenge sakkyndig veiledning for å klare å gjennomføre dette på en helsemessig riktig måte. Det er mange menn i denne aldersgruppen som henvender seg og ønsker hjelp, forteller hun.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen