Innenriks

Stadig flere­ bibliotek ­tilbyr e-bøker

DIGITAL SOMMERLEKTYRE: Vil du prøve ut e-bøker i sommerferien, kan biblioteket være et bra sted å begynne. Over 500 bibliotek landet rundt kan nå tilby lån av e-bøker.

- Det har vært en voldsom utvikling det siste halvåret. Det kommer nye bibliotek med nesten hver dag, sier leder Monica Deildok i Bibliotekarforbundet.

Deildok sier at tilbudet av e-bøker foreløpig er begrenset.

- Jeg vil anslå at mellom 300 og 600 titler er vanlig ved mange bibliotek. Da er det i all hovedsak skjønnlitteratur for voksne, svært lite faglitteratur og ganske lite barnelitteratur, sier Deildok.

Prøveordninger

Først ute med utlån av e-bøker var Buskerud fylkesbibliotek i Drammen, som har tilbudt utlån av e-bøker siden 2009. Flere kunne henge seg på da Kulturrådet i 2012 startet en prøveordning der utvalgte bibliotek fikk ebøker gjennom innkjøpsordningen.

- Kulturrådets prøveordning har vært viktig, men nå har også mange fylkesbibliotek laget egne ordninger for e-bokutlån som små og mellomstore bibliotek kan koble seg til. Det er slik de fleste bibliotekene har kommet i gang med e-bokutlån, sier Deildok.

Forleggerforeningen vedtok i april i fjor en prøveordning for salg av e-bøker til bibliotekene.

- Det var denne prøve­ordningen som langt på vei fikk det til å løsne. Etter det har utviklingen gått veldig fort, sier stabsdirektør Svein Arne Tinnesand i Nasjonalbiblioteket.

Åpner e-bokmarkedet

Ordningen gjelder ut 2015. Da går også Kulturrådets prøve­ordning ut. Begge ordninger skal evalueres, og det er uvisst hva som skjer etter den tid.

- Men jeg vil jo ikke tro at en kan putte kaviaren inn i tuben igjen. Nasjonalbiblioteket og Kulturrådet har sammen laget et notat til Kulturdepartementet der vi anbefaler at de litterære støtteordningene ­evalueres slik at de blir mer tilpasset den digitale virkeligheten, sier Tinnesand.

Det finnes ingen helhetlig ­statistikk for bibliotekenes utlån av e-bøker, men utlånstall Bibliotekarforbundet har hentet inn tyder på at de bøkene som er mest populære som papirbøker, også er mest populære som e-bøker.

En oversikt fra mars 2013 og fram til i begynnelsen av juni i år, viser at Jo Nesbøs «Politi» er mest utlånt som e-bok, fulgt av Jørn Lier Horsts «Jakthundene».

Ingen trussel

Deildok sier at det er viktig for Bibliotekarforbundet å understreke at bibliotekenes e-bokutlån verken er en trussel mot forlag eller forfatterens økonomi.

- Bibliotekenes e-bokutlån bidrar til å åpne markedet, fordi flere boklesere får prøvd e-bok. Da blir sannsynligvis veien til å kjøpe e-bok kortere. Bibliotekene er også gode kunder for e-bokmarkedet, sier Deildok.
 (NTB)

Mer fra Dagsavisen