Innenriks

Splittet om fredspris

Stortinget er delt på midten i synet på tildelingen av Nobels fredspris til EU.

Da Thorbjørn Jagland tidligere denne måneden annonserte at Nobels fredspris for 2012 tildeles Den europeiske union, ble det raskt klart at de rødgrønne var splittet i synet på tildelingen. En gjennomgang Dagsavisen har gjort blant stortingsrepresentantene viser at det ikke bare er politisk uenighet om tildelingen. Stortinget er dypt splittet i saken.

108 av Stortingets 169 representanter har svart på spørsmålet fra Dagsavisen: Var det riktig å gi fredsprisen til EU?

* * 53 representanter svarer ja på spørsmålet.

* * 52 representanter svarer nei.

* Resten har ikke ønsket å svare, blant annet med henvisning til at det ikke er Stortinget som deler ut Nobels fredspris.

Enstemmig

Flere av partiene er samlet i synet på fredsprisen. Ikke overraskende svarer samtlige fra ja til EU-partiet Høyre ja til tildelingen, mens det er motsatt i nei-partier som SV. Høyres Jan Tore Sanner forsvarer sitt ja slik:

- EU er en verdig vinner. Det europeiske samarbeidet har lagt grunnlag for fred, respekt for menneskerettigheter og demokrati gjennom kull og stålunionen, inkludering av landene i sør som var under fascistisk styre, landene i øst som var under kommunistisk styre og nå åpning mot Balkan.

Alle fra SV, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti mener det var feil å gi EU prisen i år. KrF-representant Rigmor Andersen understreker samtidig at «når det er sagt, er EU en verdig vinner».

SVs Karin Andersen begrunner sitt nei slik:

- De trenger den like lite som Obama trengte den. Store og mektige er de og timingen var heller ikke god.

Ingen av Venstres to representanter har svart.

Frp og Ap delt

To partier er delt i synet på tildelingen: Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Av dem som har svart fra Ap mener 24 at det var riktig å gi EU prisen, mens 16 representanter mener det var feil. De fleste svarer et klart ja eller nei på spørsmålet. Andre har gitt et mer betinget svar.

Ap-representant Torstein Rudihagen svarer ja på spørsmålet, men legger samtidig til at «det ville ikke vært mitt førstevalg, men jeg forstår godt valget og begrunnelsen». En annen er hans partikollega Hilde Magnusson, som skriver at «de kunne fått den en gang, men syns ikke det passet i år».

Ap-representant Håkon Haugli svarer slik:

- Ja, det er ingen tvil om at EU har bidratt til fred og stabilitet i Europa. Når det er sagt: Jeg foreslo andre kandidater til fredsprisen - Ales Bialiatski fra Hviterussland og Ludmila Aleksejeva fra Russland - fordi jeg mener den primært bør brukes til å støtte folk som står midt oppe i en kamp, ikke som belønning for noe som allerede er oppnådd.

- Ikke den verste

Det andre partiet som er delt er altså Fremskrittspartiet. Blant dem som har svart fra Frp svarer et flertall på 17 nei på spørsmålet om det var riktig å gi EU prisen, mot 8 som svarer ja.

Frp-representant Tord Lien begrunner sitt nei slik:

- Kan ikke se at det er i tråd med Alfred Nobels testamente, hvor det står at prisen skal gå til noen som i det foregående år har gjort en ekstraordinær innsats for ikkevoldelig konfliktløsning, fred og broderskap mellom folkene. På den annen side var det slett ikke den verste tildeling i løpet av de siste åtte årene.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen