Innenriks

Spesialgrupper får æren for færre ran og tyverier

KRIMINALITET: Spesialgrupper mot ran, vold og lommetyveri har bidratt til at anmeldte lovbrudd i Oslo første halvår var 9,2 prosent lavere enn for et år siden.

– Utviklingen innenfor disse satsingsområdene er positiv, men det betyr ikke at vi er fornøyde. Målet er å fortsette arbeidet slik at vi får ytterligere nedgang. Vi skal holde trykket oppe, sier visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt til NTB om statistikken som ble lagt fram fredag.

I løpet av årets seks første måneder ble det anmeldt 38.372 forbrytelser i hovedstaden. Det er 3.906 færre anmeldelser enn ved samme periode i fjor.

Tas på alvor

Det har vært 104 færre ran i år sammenlignet med første halvår i 2013. Det er en nedgang på over 23 prosent.

– Økt synlighet i bygatene, lokalt samarbeid og egne arbeidsgrupper på området har bidratt til at politiet i stor grad har fått bukt med de mange ranstilfellene, sier politimesteren.

– Men det var senest torsdag et alvorlig personran av en eldre mann i Oslo. Vi tar det på alvor. Ethvert ran er ett for mye, legger han til.

I 2013 var det gjennomsnittlig 83 ran i måneden, på høsten var tallet oppe i 100 ran per måned. I år har gjennomsnittet sunket til 58 ran per måned.

– Det er overraskende at det er en vesentlig nedgang i antall ran. Årsakene til det er nok at politiet bruker mye ressurser på å være til stede raskt for å ta ranerne. Det trykket politiet har holdt, har gitt en god effekt, sier justisminister Anders Anundsen til NTB.

Spesialgrupper

Fra 2012 til 2013 var det en nedgang på rundt 2.000 lommetyverier. Toppen ble nådd i 2012, og 1. august det året ble det opprettet en egen lommetyverigruppe i oslopolitiet. Gruppen teller i dag 21 personer.

– Jeg vil si at den fremste grunnen til nedgangen er politiets målrettede innsats mot lommetyverier, sier politioverbetjent Roar Kvassheim, som leder innsatsgruppen.

Politimesteren mener at Oslos tid som «Europas lommetyveristat» er over.

– Vi jobber for at risikoen for å bli tatt skal utkonkurrere gevinsten ved et tyveri, sier visepolitimesteren, og legger til at tiltak som advarsler mot lommetyver over høyttalerne i kollektivtrafikken har hatt god effekt.

Noen flere ungdommer

Voldskriminaliteten har samme utvikling som kriminaliteten generelt og går også ned 9,2 prosent. I absolutte tall betyr det 135 færre saker i første halvår.

– Over to tredeler av voldsstatistikken er av den minst alvorlige typen, altså legemsfornærmelse, sier kriminalsjef Gro Smogeli.

45 flere ungdommer var registrert med straffbare forhold sammenlignet med første halvår i fjor .

– Men ungdommer registreres med færre straffbare forhold enn tidligere. Tallet har ikke vært så lavt på ti år, sier Andresen, og legger til at politiets samarbeid med kommunen har lyktes i å bringe ungdom ut av en kriminell løpebane.

– Vi har all grunn til å være stolt av byens ungdommer, sier visepolitimesteren.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen