Innenriks

Sparket Nav-direktøren

Datatrøbbel, kostnadssmell og mangelfull oppfølging av arbeidssøkere. Slik grunngir arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) at Joakim Lystad er avsatt som Nav-direktør.

Av Mats Rønning

– Vi har ikke vært gode nok når det gjelder IKT-modernisering. Vi må bli flinkere på å planlegge og gjennomføre. Denne moderniseringen er utrolig viktig for alle som trenger våre velferdstjenester, sier Eriksson til NTB.

Til tross for at problemene med det enorme IKT-prosjektet i Nav bidro til Lystads fall, har statsråden konstituert nåværende IKT-direktør Kjersti Monland i stillingen som toppsjef. Dette paradokset kommenterer Eriksson slik:

– Kjersti Monland er kunnskapsrik og kompetent. Hun kjenner Nav godt og også utfordringene etaten står overfor. Det er viktig at moderniseringen ikke stopper opp, men fortsetter.

Les også: Ny smell for Nav

Før påske

Arbeidsministeren understreker at Monland er ansatt midlertidig og sier jakten på den nye, permanente topplederen i Nav innledes mandag.

– I en ny sjef ser jeg etter god lederkompetanse og god energi som kan være drivkraft for organisasjonen.

Eriksson takket Lystad for innsatsen som Nav-leder, men hevdet at det var nødvendig å ta grep for å lykkes med hans «største politiske prosjekt».

– Jeg har brukt lang tid på denne beslutningen. Det er ingen enkeltstående ting som har gjort at jeg skifter ut ledelsen i Nav, sier han.

Han sier avgjørelsen ble fattet før påske, men medgir at problemstillingene som torsdag ble trukket opp i en rapport fra et ekspertutvalg også er tillagt vekt. Rapporten slår fast at Nav er for lite opptatt av å få folk i arbeid og har for dårlig kontakt med arbeidsgiverne.

– Arbeidstenkningen har blitt borte i Nav. Det var en av de viktigste grunnplankene Nav-reformen var tuftet på. Vi må gå i en ny retning, med ny kraft og ny ledelse, sier Eriksson.

Han mener Nav framstår som mer opptatt av systemet enn av brukerne.

– Det skal være omvendt. Folk skal settes foran systemet, sier statsråden.

Ny rapport

Utskiftingen i toppen av Arbeids- og velferdsetaten skjer etter en urolig periode med kritiske rapporter fra Riksrevisjonen og kontrollhøringer på Stortinget, hovedsakelig knyttet til IKT-modernisering og kostbar og omfattende konsulentbruk.

Torsdag la en ekspertgruppe under ledelse av tidligere KS- og NHO-topp Sigrun Vågeng fram en rapport som slår fast at Nav er for lite opptatt av å få folk i arbeid og har for dårlig kontakt med arbeidsgiverne.

– Bare 3 prosent av 7 millioner brukermøter hos Nav handler om kontakt med arbeidsgiverne, påpekte SIFO-sjef Sigrun Vågeng da hun overleverte ekspertrapporten til Eriksson.

Utvalget foreslår å redusere antall Nav-kontorer, styrke kompetansen og gi kontorene mer myndighet og frihet til å utforme tiltak som passer den enkelte. De lokale Nav-lederne og veilederne må få slippe omfattende prosedyrekrav og regler.

Les også: Vil kutte antall Nav-kontorer

Kostnadssmell

Da den nå avsatte Nav-direktøren Joakim Lystad møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i februar, anslo han at datamoderniseringen blir 1,5 milliarder kroner dyrere enn antatt i 2011.

– Det er ganske utilfredsstillende at det som var et sikkert tall i november, nemlig 3,3 milliarder kroner, nå er blitt et nytt sikkert tall som er 1,5 milliarder høyere, sa Høyres Michael Tetzschner.

Han frykter i likhet med flere av sine stortingskolleger at kostnadsoverskridelsene i realiteten blir langt større. Dette ville ikke statsråden komme inn på fredag.

– Vi har ikke eksakte tall nå, men avventer kvalitetssikringsrapporten fra konsulentselskapet Metier, sier han. (NTB)

Les også: Nå vil Nav gi lederne karakterer

Les også: - Unge utnyttes av dårlig Nav-tiltak

Les også: Vil ikke dømme Nav ennå

Lundteigen: – Eriksson skyter pianisten

Nav-direktør Joakim Lystad har ikke gjort noe annet enn å spille etter de noter Stortinget og regjeringen har gitt ham, mener Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Han mener arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) «skyter pianisten» ved å avsette Lystad.

– Han må betale prisen for feilaktig og svak politisk ledelse av et stadig viktigere offentlig ansvarsområde. Avsettelsen må føre til en grundigere debatt om hva vi vil med Nav, både i arbeids- og sosialkomiteen og i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget, sier Sp-veteranen som har sete i begge komiteer.

Lundteigen mener den nå avsatte Nav-direktøren svarte godt for seg i kontrollhøringene om IKT-moderniseringen. Han mener det er urimelig å kritisere Lystad for at kostnadene ved prosjektet har økt med 1,5 milliarder kroner fra anslaget på 3,3 milliarder i 2011.

– Alle som har satt seg inn i saken, vet at disse tallene ikke er sammenlignbare. Avsettelsen av Lystad må føre til at kontroll- og konstitusjonskomiteen går enda grundigere inn i saken, sier Lundteigen. (NTB)

Lystad: – Tar beslutningen til etterretning

Joakim Lystad fikk vite før påske at tiden som arbeids- og velferdsdirektør var over.

– Det tar jeg til etterretning, sier Lystad, som fredag hadde sin siste arbeidsdag i Nav.

– Jeg har hatt nesten fem svært spennende år i en av Norges mest utfordrende stillinger. Hele tiden har jeg vært klar over at denne type jobb er noe man har til låns, sier Lystad.

Han sier han har gjort sitt beste for å gjøre Nav til en bedre organisasjon for brukerne.

– Den utviklingen vet jeg vil fortsette under fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland, sier Lystad.

62 år gamle Lystad er utdannet sivilagronom og var administrerende direktør i Mattilsynet før han tiltrådte stillingen som Nav-sjef i 2010. (NTB)

Mer fra Dagsavisen