Innenriks

- Spark ledere som skviser gravide

DISKRIMINERING: Det er et skrikende behov for å rydde opp i den elendige behandlingen av gravide leger, mener Kjersti Toppe (Sp). Hun synes at ledere som skviser ut gravide bør få sparken.

- Det var som å få et slag i trynet.

Kjersti Toppe (Sp) er nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun er også lege. For 22 år siden troppet hun opp på sin første dag i turnustjenesten. Hun var forventningsfull og spent. Den da 24 år gamle Toppe var også lykkelig. Hun var nemlig gravid i fjerde måned med sitt første barn.

Men mottakelsen hun fikk av ledelsen på sykehuset var alt annet enn det hun hadde forestilt seg.

- Jeg ble møtt med forakt da de så jeg var gravid. Det var et sjokk å bli behandlet som om jeg hadde gjort noe galt fordi jeg hadde en baby i magen, sier Toppe til Dagsavisen.

- Men på 22 år burde man forvente at ting har gått framover. Det har det tydeligvis ikke gjort, fortsetter hun.

- Gråter når de blir gravide

Dagsavisen omtalte i går en arbeidsmiljøundersøkelse blant leger ved norske sykehus. Der kom det fram at 15 prosent av legene, som har vært gravide, og som går i midlertidige stillinger, svarer at graviditeten og/eller foreldrepermisjonen har fått negative konsekvenser for arbeidsforholdet.

Side opp og side ned i undersøkelsen utdyper legene hva de har opplevd på jobb under graviditeten.

De forteller om ledere som rett ut sier at man ikke bør bli gravid om man ønsker en forlengelse av vikariatet, om en leder som sa at han «ville sagt meg opp om det ikke hadde vært ulovlig», og om en som fikk trukket tilbake jobbtilbudet da hun sa hun var gravid.

En forteller at hun ikke tør bli gravid, mens en annen skriver at hun valgte abort for å få forlenget stilling.

- Disse forholdene viser at ledelsen ved sykehusene i dag er helt ute å kjøre, sier Toppe.

Hun forteller at hun har fått veldig mange tilbakemeldinger fra kvinnelige leger som beskriver det samme som legene i undersøkelsen.

- Jeg kjenner også flere i helsevesenet, og blir fortalt om kvinner som griner når de blir gravide, fordi de vet at de blir satt mange år tilbake i tid. Sånn er virkeligheten, sier Toppe.

- Det er ikke en ukultur. Det er blitt selve kulturen ved norske sykehus, legger hun til.

Ber Høie rydde opp

Hun mener det er et stort paradoks at leger som blir utsatt for diskriminering frykter å bli straffet med en karriere lagt i grus hvis de snakker offentlig, mens ledere som diskriminerer går fri.

- Det får ingen konsekvenser å drive en slik personalpolitikk i helsevesenet, men det burde det få. Ledere som diskriminerer gravide burde bli sparket ut av helsevesenet, sier Toppe.

Sp-politikeren forventer at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) rydder opp.

- Han må bruke makten sin til å holde sykehusene i ørene og sette iverk tiltak. Høie kan ikke overlate dette til helseforetakene selv. Han kommer ikke bort fra at dette er hans ansvar, sier Toppe.

Fra opposisjon til posisjon

Bent Høie har tidligere gitt uttrykk for at dette er et tema som opptar ham. I mai 2010, da han var i opposisjon, grillet han daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i Stortinget.

Høie viste til at mer enn 90 prosent av legene i spesialisering er midlertidig ansatte, og at utryggheten som skapes av dette «vil få betydning for rekruttering, arbeidsform og pasientsikkerhet».

Høie viste også til at sykehusene ble omtalt som en versting i Likestillings- og diskrimineringsombudets årsrapport fra 2008, «etter flere saker der kvinnelige leger fikk avsluttet sitt arbeidsforhold under spesialiseringen som følge av at de var blitt gravide.»

Den gang krevde Høie svar fra Strøm-Erichsen om hva hun hadde tenkt til å gjøre for å endre disse forholdene.

Nå er Høie helse- og omsorgsminister, men Dagsavisen fikk i går ikke mulighet til å spørre om hva han har tenkt til å gjøre for å stanse diskrimineringen av gravide leger. Det hadde han ikke tid til, opplyste kommunikasjonsavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet. Samme kommunikasjonsavdeling sendte en kommentar fra Høie per e-post:

«Det er selvfølgelig uakseptabelt at arbeidstakere blir diskriminert som følge av at de er, eller har vært gravide. Jeg forutsetter som eier at sykehusene følger norsk lov i alle deler av sin virksomhet.»

Toppe rister på hodet av Høies svar.

- Det er utrolig svakt at han ikke kommer på banen i en sak som han har vist, eller i hvert fall gitt inntrykk av å ha vist, stort engasjement for tidligere, sier Toppe.

Hun tror ikke Høies uttalelse betyr noe som helst for hvordan gravide leger kommer til å bli behandlet i framtida.

- Når Høie er så unnfallende er det ingen sykehusledere som kommer til å gjøre de store endringene. Hvis han ikke setter foten ned, kommer alt til å fortsette som før, sier Toppe.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

- Kjenner oss 
ikke igjen

Arbeidsgiverforeningen Spekter, som organiserer sykehusene, kjenner seg ikke igjen i arbeidsmiljøundersøkelsen.

- Vi tar slike saker svært alvorlig, og har bedt om dokumentasjon. Men ut over et par saker, som vi har løst sammen med Legeforeningen, har vi ikke fått konkret dokumentasjon på at det foregår diskriminering av gravide slik det her hevdes, sier Gunnar Larsen, kommunikasjonsdirektør i Spekter, til Dagsavisen.

Han avviser at sykehusene preges av en ovenfra og ned-styring, og lite dialog og samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, slik Yngre legers forening hevdet i gårsdagens avis. At få tør varsle om diskriminering fordi det hersker fryktkultur ved norske sykehus kjenner han seg heller ikke igjen i.

- Så hvis en gravid lege snakker åpent til meg, med navn og bilde, om at hun er blitt diskriminert. Kan du da garantere at det ikke vil få konsekvenser for hennes videre karriere?

- Ja, selvfølgelig, sier Larsen.

Mer fra Dagsavisen