Innenriks

Spår seier for blå side

Denne helgen velger seks KrF-fylkeslag sine delegater til landsmøtet. – En stor overraskelse dersom de blå ikke får flertall, mener statsviter Svein Tore Marthinsen.

Bilde 1 av 2

Striden i KrF om partiets veivalg nærmer seg nå sin siste fase. I dag er det duket for «superlørdag» i norsk politikk, når seks KrF-lokallag velger sine delegater til landsmøtet 2. november.

Av de ti fylkene som gjenstår er det fire som tradisjonelt regnes som blå fylker: Hordaland, Møre og Romsdal, Vestfold og Østfold.

Resten, altså Sogn og Fjordane, Trøndelag, Troms, Nordland, Akershus og Oslo, regnes tradisjonelt som røde, forteller Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisen Dagen.

– Bibelbeltet, der KrF tradisjonelt har stor oppslutning, er i det store og hele blått, med unntak av Sogn og Fjordane. Store deler av resten av landet er rødt, sier Selbekk.

– Det handler ikke bare om politisk demografi, men også om kristen demografi. På Sørlandet og Vestlandet har man ikke bare vært teologisk konservativ, men også gjerne politisk konservativ. I andre deler av landet har man vært mer liberal både teologisk og politisk, sier han.

Svært jevnt

LES OGSÅ: Espen Barth Eide: – Opplever ikke Ap som kristendomsfiendtlig

Før møtene lørdag har begynt var 112 av 190 delegater klare. 47 av disse tilhører den røde siden, 50 vil gå til høyre, mens 14 ønsker å bli i opposisjon, ifølge NTB. Én er usikker.

Fredag kveld ble det valgt 18 delegater fra det tradisjonelt blå fylket Agder. Der gikk fire til venstre, og ni til høyre. De neste fire dagene skal ytterligere ti fylkeslag velge sine delegater. Det ser ut til å bli svært jevnt: En undersøkelse NRK har gjennomført blant 517 KrF-medlemmer i fylkene som skal velge delegater på «superlørdagen» og fram til tirsdag, viser at det er nærmest dødt løp mellom de røde og de blå.

Statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen tror imidlertid på seier for den delen av partiet som vil samarbeide til høyre.

– De blå har et overtak som må hentes inn. Jeg mener det må en stor overraskelse til for at de ikke skal få flertall, sier Marthinsen.

En kartlegging VG har gjort blant 158 av delegatene viser at partileder Knut Arild Hareide har støtte fra i alt 65 delegater for sitt råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. 86 støtter høyresiden.

– Hva må til for at Hareide skal vinne denne kampen?

– Jeg tror han trenger ett eller to overraskende utfall i de fylkene som gjenstår. Han må håpe på at det ikke blir klart blått i Møre og Romsdal eller Hordaland. Og så kan han håpe at de røde fylkene – Akershus, Trøndelag og Nordland – blir enda klart rødere enn man har sett for seg, sier Marthinsen.

Også Selbekk trekker fram Møre og Romsdal som et spennende fylke å følge med på.

– Der er Bondevik en viktig strateg på den siden som vil at KrF skal gå til venstre. Jeg tror man ender opp på den blå siden, men det er ikke sikkert flertallet blir så stort som man hadde sett for seg, sier Selbekk.

Følger med på Hordaland

Dagen-redaktøren er mest spent på hva som vil skje i Hareides hjemfylke Hordaland. Der viser en uoffisiell opptelling fra Bergens Tidende at borgerlig side ser ut til å vinne flertallet.

– Det vil ha noe å si for KrF-lederen hvor stort nederlaget blir i hans eget hjemfylke. Det kan se ut som om Hareide har undervurdert hvor blått det egentlig er, sier Selbekk, og fortsetter:

– Men det er mange usikkerhetsmomenter. Hva skjer for eksempel i det øyeblikket Hareide legger seg selv i potten? Det har lekket ut at Hareide vil trekke seg dersom det blir et blått flertall. Hva skjer når han bekrefter dette på talerstolen, og gjør det til et valg mellom Erna og ham?

– Et annet usikkerhetsmoment dukker opp hvis det er et knapt flertall for den blå siden før landsmøtet. Da kan man tenke seg scenarioer der de røde delegatene stemmer for «Grøvan-alternativet» om fortsatt opposisjon for å unngå å havne i regjering med FrP. Det er veldig usikker ennå, sier Selbekk.

– Kan avgjøre hele valget

Det er knyttet stor spenning til om flere av fylkene vil gjøre det samme som Rogaland. De sender som kjent femten delegater som ønsker å forhandle med dagens regjering, mens kun én delegat støtter Hareides kurs om å forhandle med Ap og Sp. En representativ delegasjon ville gitt fem delegater som støtter Hareides syn.

Flere andre fylkeslag har sørget for å sende en representativ delegasjon, men i Hordaland har blant annet Torstein Mentzoni, lokallagsleder i Bergen Vest KrF, gitt signaler om at han ønsker en løsning der «vinneren tar alt».

– Hvis det skjer, kan det være nok til å avgjøre hele retningsvalget, sier Selbekk.

– Hvordan tror du KrF vil ha det etter denne prosessen?

– Det må være det store tankekorset for hele partiledelsen nå. Det man har sluppet løs nå har kommet mer ut av kontroll enn vi håpet og fryktet, sier Selbekk.

– Ap tåler en slik krise. Men for et parti som fikk 4,2 prosent ved forrige valg er det en mye større krise med splittelse og hard fløykamp. Uansett hvem som leder partiet videre, står de overfor en stor og tung oppgave med samle partiet, sier han.

LES OGSÅ: Knut Arild Hareide tar kraftig oppgjør med Frp og Sylvi Listhaug

Mer fra Dagsavisen